pátek 26. října 2018

Třikrát chutná cava

Bohigas-Cava-Brut-RosatVe zkratce třikrát španělské bubliny. Vyzkoušel jsem Bohigas Cava Brut Rosat, růžovou základku velmi fajn rodinného producenta, od kterého mám pravidelně doma a s chutí popíjím Reserva Brut. Tohle je 85 % Trepat a 15% Pinot Noir ze starších výsadeb, na kalech minimálně rok, dozážováno na 6 g/l. Pěkná, světlejší barva, vytrvalé perlení menších bublinek. Vůně čerstvá, příjemný mix florálních tónů, sušených květin, a drobného červeného ovoce. Dost fajn. Suché, čisté, pěkné svěží kyseliny a pitelnost, opět červené ovoce, dobrá stavba a délka, dotyk minerality. Nic složitého, ale veskrze fajn elegantnější růžovka s něčím navíc. Potěšilo. Cena byla do 9€.

Papet-del-Mas-Tarrida-Brut-OrgànicPoprvé jsem vyzkoušel Papet del Mas Tarrida Brut Orgànic. Vinařství z Font-rubí, oblast Alt Penedès, a víno připravené z bio hroznů odrůd Macabeu, Xarel·lo (těch je o trochu víc) a Parellada, na kalech v lahvi 15+ měsíců. Čerstvá, výraznější aromatika, něco malvic a výrazně linka sušených květů a bylin, lehce oříšek. I v chuti výraznější, projev pěkně kopíruji vůni, je tam fajn minerální linka, celek slušně postavený, s dobrou délkou. Slušná kyselina, ale zároveň docela dost znát dozáž, na můj vkus možná i o nějaký gram vyšší než by bylo potřeba. Ale slušné bubliny to jsou. Cena někde v zóně 10€.

Cava-Guilera-Brut-Nature-ReservaA na závěr Cava Guilera Brut Nature Reserva, základka producenta o kterém jsem tu psal nedávno (Agosarat Brut Nature Gran Reserva 2005 Edició Especial a Brut Nature Gran Reserva 2009, od té doby jsem vypil několik dalších lahví a baví mne čím dál víc, přičemž roli nehraje, že s tím ovládli šumivou sekci jedné důležité španělské soutěže :-). Mají ji v sec, brut a této variantě úplně bez dozáže. Oproti ostatním jejich vínům nejde o víno s extrémně dlouhým ležením na kalech, zůstává tak asi „jen“ tři roky. Odrůdově 50 % Xarel·lo, 40 % Macabeo a 10 % Parellada. Klasické aroma, fajn kombinace svěžesti a živosti a již lehké nazrálosti, něco citrusu a sušené květy. Suché v chuti, s pěknou kyselinou, šťavnaté, dobře postavené, skvěle pitelné. Fajn nadprůměrná výborně udělaná cava. Cena 8-9€. Nově mají, pod názvem Xarel·la a s povedenou vinětou, i čisté ročníkové Xarel·lo. Budu muset brzy vyzkoušet :-)

Komentáře používají Disqus