pondělí 15. října 2018

Slovenský Fred a dva německé ryzlinky

Strekov-1075-Fred-1Víkend se nesl ve znamení hned několika povedených lahví, zatím se zmíním alespoň o třech z nich. Padl neročníkový Fred #1 z vinařství Strekov 1075, což je naturální základ vinařství, směs 60 % Alibernet ročník 2016 a 40 % Dunaj ročník 2017, hrozny z mladých výsadeb a mošt samotok. Alibernet si poležel v 220l sudech, Dunaj je jen nerez. Síření minimální (celková pod 30 mg/l), lahvováno v čiré burgundské lahvi pod korunkou. Tmavě fialová barva. Čerstvá, živé, energická vůně, ovocnost spíše červené plody a černý rybíz, čerstvé hrozny, kořenitost. Suché, šťavnaté, bezva kyselina, takové „pomlaskávací“ a perfektně pitelné, středně plné, trochu svíravé, méně tříslovin, slušně dlouhé. Výraznější, zábavné, chlastací červené s něčím navíc. Baví hodně! Zsolta Sütő má na skladě Winegeek, ale Fred jednička už je asi pryč a bude spíš dvojka. Ovšem té se teprve musím podívat pod zátku…

Lisa-Bunn-2015-Dienheim-Riesling-vom-Kalkstein-trockenA popojedeme do Německa. Lisa Bunn (web), výtečná vinařka z Rheinhessen (viz starší článek a asi i nějaké jednotlivé recenze), a její 2015 Dienheim Riesling vom Kalkstein trocken. Příjemná, klasická stále svěží ale již nazrávající vůně, citrusy, mineralita, bylinky, podběl, poměrně vrstevnaté. Suché, živé, středně plné s bezva kyselinou a šťavnatostí, lehounce exotičtější ovocnost, moc pěkná délka a pitelnost. Takový ten typ vína, kterému jde věnovat spoustu času a zkoumat ho, ale zároveň to komplikuje fakt, že ve vás skleničky mizí nebezpečně rychle :-)

Toni-Jost-2016-Devon-S-Riesling-trockenOd stejného dovozce, Vinonauta, padl také Toni Jost 2016 Devon S Riesling trocken (Mittelrhein). V poslední době jsem pár německých šestnáctkových ryzlinků otevřel a pít se samozřejmě dají, ale rozhodně jim ještě nějaký ten pátek prospěje. Víno je to pěkně voňavé, sladší žluté ovoce až do tropických tónů, citrusově svěží, energické, s výraznou efektní minerální linkou. Suché, šťavnaté, bezva kyselina kterou na ryzlincích všichni tak milujeme. Středně plné ale docela lehkonohé, pěkně postavené, skvěle pitelné. Nic super složitého, krásně udělaný zábavný ryzlink s něčím navíc. Proč vlastně nepiju víc německých ryzlinků, když mne tak baví? Musím doplnit zásoby!

Komentáře používají Disqus