pondělí 29. října 2018

Řízný ryzlink, slovinská oranžáda a efektní Syrah

menu28rijenVčerejší sváteční den jsem trávil u rodiny v Podkrkonoší. Původně jsem plánoval delší běh na vrch Zvičinu, přes hrad Pecku a po okolních obcích, takhle na podzim to tam vypadá nádherně a lepší způsob jak si vyčistit hlavu neznám. Ale počasí na plány a významná jubilea nedbá a byl to neuvěřitelně hnusný den, bez ustání foukalo a pršelo. Druhá varianta nakonec také nebyla špatná… vykydnout se u prarodičů před krbem, cpát se buchtami s tvarohem nebo povidly a popíjet dobrá vína (a na závěr si svátečně udělat radost Becherovkou) a celkově se tak nějak svátečně flákat. Na webu Forbes jsem si přečetl článek o domácnosti TGM, který obsahoval i menu první výroční večeře ve Španělském sále z 28. října 1919. Jídla vypadala lákavě a vína jakbysmet. Nechybělo sherry, samozřejmě, ale jinak se servírovala vína z Mělníka. A to včetně červeného ročníku 1908! Trochu jsem se zastyděl, když sám při tomto výročí popíjel vína zahraniční. Ale ta domácí, včetně kousků z Čech, si ostatně dopřávám v průběhu celého roku a nejen svátečně :-)

Markus-Molitor-2016-Riesling-Ürziger-Würzgarten-Kabinett-Začneme ryzlinkem. Pohled do ceníku vinařství Weingut Markus Molitor ve mně vždy vyvolá úsměv. Produkuje kvanta vína a v jednom ročníku můžete mít ryzlink ze stejné vinice a přívlastku hned v několika variantách dle barvy záklopky a počtu hvězdiček (viz jeho Pinot nedávno). Bílá záklopka značí suchá (resp. suše chutnající) vína, zelená je pro „feinherb“ kategorii a vína s nějakým tím cukrem, zlatá je vyhrazené intenzivním sladkým kouskům (ale na rozdíl od jiných už nepracují i s délkou zlaté záklopky). V ceníku můžete nakrásně začít někde na 5-7€ za láhev a propracovat se k částkám výrazně překračujícím tisíc euro (a to ještě navíc za poloviční, 0,375l, láhev). Já na osvěžení otevřel suchý 2016 Riesling Ürziger Würzgarten Kabinett (92+ RP, e-shopy v Německu tak 15€; s bílou záklopkou mají z téhle polohy ještě Spätlese s 95+ RP, to možná časem). Kvašeno ve velkých dřevěných sudech. Láhev klasická pistole, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Citronová barva. Čerstvá, energická slinosbíhavá vůně, citrusová do limetky, kamenitě minerální a decentně kořenitá, nečekaný lehký dotek „petroleje“. Suché, šťavnaté, kvanta kyseliny a řízný projev o to výraznější vzhledem k celkové lehkosti vína a pouhým 10.5 % alkoholu. Delší doznívání opět evokující limetku lehce potřenou kostkou cukru :-) Extrémně mladé, ale… když je chuť. Pár lidí už mi říkalo, že moje „řízná kyselina“ pro ně znamená, že jim sloupe sklovinu ze zubů (viz překladový slovník). Dobrovolně přiznávám, že zde jsem si ve slabých momentech říkal, zda by tomu neprospěl nějaký ten gram či deset cukru :-) Ideální víno ve dvě ráno, probere vás a umožní pokračovat v rozjetém večeru…

Sumenjak-Alter-2015A teď jedno víno jak dělané do pošmourných podzimních odpolední. Bio producent Kmetija Šumenjak se sídlem na sever od Mariboru na slovinské straně Štýrska, a jejich Alter 2015. Sedm dní macerované bílé (aka „oranžáda“¨) z Ryzlinku vlašáku, Ryzlinku rýnského a Rulandského šedého. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Kalnější, tmavší matnější oranžová barva. Poměrně výrazné aroma, výluhy, ovocný čaj s broskví, pomerančová kůra. Veskrze zábavné. Suché, čisté v chuti, šťavnaté, bezva kyseliny, něco třísla a svíravosti, strukturované, slušně dlouhé. To mne baví. A jde si s tím krásně hrát při párování k jídlům. Vinařství bylo letos zmasakrováno krupobitím a přišlo o téměř veškerou produkci, ale díky zásobám a dalším aktivitám (jako správná ekologická farma mají i zvířata, připravují bio certifikovaný med…) to určitě zvládnou.

loxarel-eos-2015O bio(dynamickém) španělském vinařství Loxarel už jsem se tu docela rozepsal a později se zmínil i o jejich amforovém bílém, za posledních pár měsíců vypil především spoustu jejich přísného zábavného pét natu. Ale teď otevřel červené, EOS 2015 (pojmenované po řecké bohyni úsvitu Éós). Což je stoprocentní Syrah z Alt Penedès, z nadmořské výšky okolo sedmi set metrů. Malolaktika a zrání necelý rok v 500l francouzských dubových sudech, nefiltrováno. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Hodně tmavá barva. A podobná ovocnost, tmavá, výrazná, sladší do černých třešní a až lesních plodů, kořenitá linka do pepře, trocha kávy, decentní živočišná divokost. Suché, plnější, výrazné, sladce ovocné, i třísloviny měkčí a sladší a celek docela uhlazený, s linkou kávy a exotického koření. Teplejší, intenzivní, poměrně efektní pití. Vyhledávám trochu jiný styl, ale tohle se bude myslím líbit hodně :-) Zaplatil jsem necelých jedenáct euro, což je vzhledem k „parametrům“ dost fér.

Komentáře používají Disqus