úterý 30. října 2018

Naturální Prosecco a Bordeaux v Café Lounge

treskaJak už jsem psal (opakovaně) dříve, tak na hodnocení restaurací mne moc neužije a zvládají to mnohem lépe jiní. Takže doporučení bude jen krátké. V Café Lounge mají bezva naturální vinný lístek a také tam výborně vaří, ostatně šéfkuchařem je tam Michal Černý (provozoval v Praze Story a zkušenosti má z londýnských mišelinek včetně The Ledbury, kterou stále považuji za jeden z top tamních gastronomických zážitků). Byl jsem tam už na degustacích a dalších akcích, ale nikdy jen tak posedět na večeři. Má to tam zvláštní ale fajn atmosféru, není stísněné ale přeci jen takové kavárensky těsnější než restaurace bývají a zároveň prostředí trochu evokuje něčí obývací pokoj. Lístek na večeře má pět předkrmů, pět hlavních chodů a tří dezerty + výběr sýrů. Vybrat si bylo složité, chuť jsem měl prakticky na vše :-) A nic z jídel, co jsme si nakonec dali, nezklamalo. Vína jsme si nedali po skle ale „napárovali“ si spokojeně dvě lahve na které měli chuť, kvůli kterým ostatně tenhle zápisek dělám především.

casa-coste-piane-proseccoCasa Coste Piane Frizzante Naturalmente Valdobbiadene Prosecco DOCG z (nedeklarovaného) ročníku 2017 je v lahvi kvašené neodstřelené naturální prosecco, které má v rámci stylu tak trochu legendární statut. Osobně jsem měl pár let zpátky asi třikrát dost nezajímavou láhev a ne že bych na něj přímo zanevřel, ale nijak ho nevyhledával a nadšení úplně nechápal. Byť papírově to mělo samé plus :-) Staré (60+ let, ale i přes sto let) pergolové výsadby na strmých svazích obdělávané bez chemie. A rukodělně a bez kravin i ve sklepě, vína připravená bez příměsí a jen z hroznů. Tohle víno mělo opalizující žlutou barvu a překvapivě krásné vytrvalé perlení jemňoučkých bublinek. Ve vůni čerstvé, živé, citronové a trochu malvicové, slaně minerální, energické a zábavné. Suché, šťavnaté, slušně postavené, parádně osvěžující, opět citrusovost, lehká slanost a decentně nahořklý závěr volající po dalším doušku. Trochu rustikální ale osvěžující a dokonale pitelná záležitost. Asi jsem měl v minulosti smůlu. K nám vozí Via del Vino.

Château-Le-Puy-emilien-2012V uplynulých letech jsem vína z Château Le Puy chutnal i pil hned několikrát, ale pokaždé na nějaké akci a nikdy jako součást běžného večera a v množství celé lahve. A manželka je nejspíš neměla zatím vůbec. I proto (a protože v menu byl jelen sika s černým kořenem, švestkami a houbami a tohle vypadalo jako rozumná kombinace) sáhl po jejich zásadním víně Emilien 2012. Veškeré detaily o vinařství jsem měl ve starším článku. Nijak zvlášť tmavá barva, matnější. Výrazné aroma, již nazrálejší, zábavný mix spíše červeného ovoce a černého rybízu, trochu pikantnější, dotyk živočišnosti, pepř a lehce herbální linka. Suché, šťavnaté, středně plné ale se zábavnou lehkostí aniž by ztrácelo na důrazu, vyvážené, krásně pitelné, s již uhlazenějším tříslem. Moc příjemné, přístupné a přitom dostatečně komplexní víno s trochou divokosti navíc. Bavilo dost. Takhle Bordeaux mohu. Dováží Sklenka Francie.

cafe-lounge

Komentáře používají Disqus