čtvrtek 18. října 2018

Ryzlink z Gotbergu a Carmenére od Errazuriz

gotberg-ryzlink-rynsky-2016-pozdni-sber-akatRyzlink rýnský 2016 pozdní sběr z vinařství Gotberg (web) si letos odnesl významné ocenění, na Decanter World Wine Awards získal raritnější platinovou medaili a vysokých 97 bodů. Víno už je povětšinou vyprodané, byť bych býval čekal, že při ceně nějakých 350 Kč bude mizet ještě rychleji. Na nedávné ochutnávce jsem vyzkoušel bratříčka medailisty, Ryzlink rýnský pozdní sběr 2016 akátový sud z viniční trati Sonberk. Ten je postaven trochu jinak, je úplně suchý (tamten byl de iure také, ale měl 7,9 g/l cukru a coby polosuchý nemusel být označen díky kyselině 7,5 g/l) a s o trochu vyšším alkoholem, také je školen na kalech ovšem ve velkém akátovém sudu. A stojí o téměř stovku méně, 265 kaček např. u Kupmeto. Poměrně výrazná aromatika, která spojuje florální tóny, něco bylinek a medu s pěknou ovocností do meruňky. Suché, čisté, slušné kyseliny, zakulacené a trochu krémové, líbivé, do široka rozkročené. Medailista je za mne opravdu lepší víno, ale tohle také není špatné, byť coby ryzlinkofil bych bych preferoval o kousíček více kyseliny.

Errazuriz-Aconcagua-Alto-Carmenere-2014A ještě zůstanu u Galadegustace Kupmeto, kde jsem si projel něco z vinařství Errazuriz (web). Jejich červená jsou taková moje guilty pleasure a obvykle s nimi slavím velký úspěch kamkoliv je vezmu. Už jsem tu ostatně o nich psal mnohokrát, od těch úplně nejlevnějších vín po ikonické kousky. Základní Carmenére mám doma pravidelně a občas nakupuji i Max Reservu. Ta byla, spolu s dalším kouskem co jsem dosud neznal, i na degustaci. Max Reserva Carmenere 2015 (více vinic v Aconcagua Valley, lehká příměs Syrahu, rok ve francouzských barrique sudech ze čtvrtiny nových) je víno tmavé, výrazné efektní v aromatice, čerstvost, spíše tmavé ovoce, švestka a lesní plody. Suché, koncentrované, silné, sladké třísloviny, delší, opulentnější kousek s dobře zapracovaným dřevem. Proč ne. Aconcagua Alto Carmenere 2014 je odrůda ze sta procent a z jejich nejvýše položených vinice v Aconcagua Valley, opět rok ve francouzských barrique sudech nových z 35 %. Intenzivní aromatika, tmavě zrale sladce ovocná do švestek a lesních plodů, borůvek, s výraznou kořenitou linkou především do černého pepře. Efektní, komplexnější projev. Suché, silné v chuti, výrazná sladší ovocnost ale s pěknou kyselinou, sladší měkčí třísloviny, kořenitost, délka, koncentrace. Bohaté, již trochu nazrálejší, výborné červené do podzimních plískanic a na zimu :-) Jejich top kousek z Carmenére, KAI, jsem pil jen jednou. A do lahve na doma nikdy neinvestoval a ani se nechystám, je to za mne už dost mimo. Povedený základ stojí (ceny bez slev a po jedné lahvi) 215 Kč, Max Reserva 399 Kč a Aconcagua Alto 499 Kč.

Komentáře používají Disqus