středa 5. září 2018

Pinot od Galy a cava z ročníku 2005

gala-pinot-noir-bergrus-2016Měl bych se víc a systematičtěji věnovat vínům z Čech a Moravy. Předsevzetí na letošek, které se mi zatím nedaří příliš plnit. Jasně, různé domácí „naturálno“ chutnám i nakupuji celkem pravidelně, ale zbylou část té kvalitní části scény už tolik nestíhám. S velkou chutí jsem tedy objednal v restauraci k večeři láhev Pinot noir Bergrus 2016 výběr z hroznů z vinařství Gala a otevřené a už rozdýchané lahvi se podíval na zoubek i další den doma. Pinot z téhle pálavské trati, na které mají vysazen ještě Merlot, školili rok v nových a 3 roky použitých francouzských barrique sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek, elegantní viněta (jasně připravená i pro export / zahraniční konzumenty v dobrých restauracích). Tmavá rubínová barva. Intenzivní, zrale peckovinová vůně na pomezí červených a tmavých, višně a švestky, lehce těkavá, s kouřovou linkou a znatelným vlivem dřeva, decentní kořenitá linka připomínající lékořici. Plnější v chuti, zrale peckovinově sladce ovocné, silnější, s měkčími tříslovinami, dobrá délka a pěkně zakomponované dřevo. Teplejší projev alkoholu, který z vína trochu vystupuje. Určitě bych se nebál dát vínu prostor zrát nějaký ten pátek v lahvi. V současné podobě zaujme spíše intenzitou a důrazem a pěknou ovocností, snad časem přidá i na eleganci. Cena u Vino e Cuore něco přes čtyři stovky.

guilera-Agosarat-Brut-Nature-Gran-Reserva-2005-Edició-EspecialPřed nějakou dobou jsem se tu zmiňoval o zajímavém bublinovém producentovi Guilera a sliboval, že otevřu i jejich prestižní víno připravené v počtu 1230 ručně číslovaných lahví (tato č. 516). A tak i učinil. Agosarat Brut Nature Gran Reserva 2005 Edició Especial je klasická směs Xarel·lo, Macabeu a Parellada, na kalech v lahvi si ovšem poležela až do srpna 2017! V tomto roce totiž vinařství slavilo 90 let od momentu, kdy jejich zakladatelé Isidre Guilera a Maria Sardà (v té době zaměstnaní u vinařství Can Batlle) zatím tajně a coby úplní samouci připravili první lahve bublin. Agosarat je zajímavý ještě jednou věcí, na již tak zajímavé vinětě je část stříbrných plošek vystouplá a tvoří Braillovo písmo s názvem (na zadní vinětě je pak QR kód, s nápisem QR v Braillově písmu, který odkazuje na speciálně formátovaný PDF dokument s informacemi o víně vhodný i pro různé předčítací aplikace na mobilních telefonech… takhle se to dělá!). Víno má citronovou žlutou barvu, perlení malých bublinek je spíše méně výrazné. Po téměř dvanácti letech ležení na kalech v lahvi je víno již znatelně nazrálé, s tóny sušeného ovoce, složitější, pocitově měkčí a evokuje víno uhlazenější a s méně kyselinami, postupem času se přidává tón teplého vosku. V chuti suché, čisté, sladkost sušeného ovoce, kulatější, uhlazené jak vůně napovídala, kyseliny dostatečné ale celek hebčí, fajn délka. Elegantní, hodně zajímavá vyzrálá cava. Jak všichni zdejší čtenáři vědí, tak preferuji bubliny s přísnějším projevem a výraznějšími kyselinami, ale tohle má rozhodně leccos do sebe. Cena 36€ není nízká, samozřejmě.

Komentáře používají Disqus