pondělí 10. září 2018

Parádní Albariño v oceánu vyzrávané

Forjas-del-Salnés-Goliardo-a-Telleria-2013Přijal jsem zase jednou nabídku odprezentovat zajímavou sadu vín a zítra se budu věnovat bílému ze Španělska. Docela se těším, je tam hned několik lákavých kousků. Každopádně coby inspiraci k přípravě jsem otevřel Forjas del Salnés Goliardo a Telleria 2013. Jsme v oblasti Rías Baixas a odrůda není nic nezvyklého, ale staré dobré Albariño. O vinařství jsem se zmiňoval detailně u jejich důležitého červeného a podruhé znovu již u odrůdy Albariño, ovšem v jiném stylu než dnes chutnané. To pochází ze starších keřů na písčité půdě, z jedné jediné malé vinice ve velmi malé nadmořské výšce (5 metrů) hned u Atlantiku. Stejné hrozny používá Raúl Pérez pro víno Sketch pod svým vlastním jménem. U tohoto vína fermentují ve starých sudech, teda přesněji v jednom pětiletém o objemu 750l, a v něm také probíhá roční zrání. Je toho méně než tisíc flašek, které jdou po naplnění pár měsíců ponořit 30m hluboko do oceánu, jediná nezvyklá věc.

Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší nazlátlá barva. Poměrně výrazná, komplexní, stále čerstvá ale nazrávající vůně. Dominuje žluté ovoce, hruška, a linka ovoce tropického. Je v tom citrusová kůra, aroma evokující tonik/chinin a decentní slanost. Suché, čisté, šťavnaté, je tam intenzita a důraz v kombinaci s lehkostí (jen 12.5 % alkoholu) a pitelností. Ovocnost tropiko, citrus, vybalancované, lehce slané, mírně toastový dlouhý dojezd, citrusová kůra. Charakterní, unikátní bílé. Po pravdě jsem ten fígl se zráním v moři zjistil až při psaní tohoto zápisku. Pro někoho možná pomůže obhájit cenu 30-35€. Co naděláte, když si vyberete tenhle koníček…

Komentáře používají Disqus