čtvrtek 6. září 2018

Oz Clarke a James May na cestě za vínem

may-oz-wine-adventureNejsem nějak velkým nadšencem do aut, sice mám řidičák ale sám auto nevlastním. Což mi ovšem nebránilo si výborně užívat televizní pořad Top Gear. Chemie mezi jednotlivými uvaděči fungovala bezvadně a celé to bývala velká zábava. S překvapením jsem nedávno narazil na pořad Oz and James's Big Wine Adventure z roku 2006 a 2007. V něm vyráží na pouť za vínem, nejprve v kabrioletu Jaguar XJ-S (model 1989) po oblastech Francie a s obecným úvodem do vinařství, poté v obytňáku Monaco po apelacích USA, dvě naprosto odlišné osobnosti. Jednou je právě protagonista Top Gearu James May, který sice víno pije ale alespoň na počátku o něm prakticky nic neví. Tím druhým Oz Clarke, přední britský vinný odborník, autor několika knih a moderátor série gastro/vinných pořadů v televizi a rádiu. A je to docela zábava.

O komický prvek se samozřejmě stará právě James May, zatímco Oz Clarke hraje roli vážného britského gentlemana. Pravda zdaleka ne pořád :-) Veškeré rozhovory, o víně a světě okolo něj, jsou velmi uvolněné. Hned v úvodním díle je naprosto fascinující rozptyl vinných návštěv. Od legendy Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, přes (v té době) spíše nadšenecký začínající projekt a dnes už dost slavnou biodynamickou Domaine Matassa až po opravdové malovinaře, s nabíráním vína do kelímku z kbelíku, kam jej předtím vinař hadicí stočil. Prostě docela přesvědčivě působící road trip, při kterém se navíc začátečník dozví i něco o víně. Top Gear inspirace jsou jasně patrné, hned v prvním díle dostává James úkol. Musí dokázat, co se naučil, a připravuje vlastní víno. Které následně kvasí v plastovém barelu cestou v kufru jaguáru a nakonec jej nechají degustovat nic netušící občany malého francouzského města, paralelně s výtečným Burgundskem a levnou běžnou supermarketovkou. Prostě nečekejte nic, co vám narve hlavu encyklopedickými znalostmi :-)

Seriál existuje na DVD, ale běžně je k dispozici na YouTube, zde kupříkladu první díl. Kvalita záznamu jakž takž snesitelná, zvuku horší, titulky jen automatický překlad a nebo se obejít bez nic. Ale stejně to dává smysl, pokud se budete chtít někdy za pošmourného večera trochu pobavit.

P.S. Tipnete si, jaké (dobré!) víno podle Oze voní jako „sportovní  boty při běhu po rozpáleném asfaltu“? :-)

Komentáře používají Disqus