čtvrtek 27. září 2018

Oslava s Champagne Krug a Cava Gramona

Champagne-Krug-Grande-Cuvée-164ème-ÉditionUteklo to dost rychle. Včera tomu bylo deset let, co jsem se oženil. I příspěvek na blogu jsem tu měl :-) Coby oslavu kulatého výročí jsme tak trochu brali návštěvu dvou zásadních restaurací v New Yorku na přelomu dubna a května, Le Bernardin a Eleven Madison Park (o kterých chtěl psát, ale nějak se nezadařilo). Takže včerejší oslava sestávala ze sledování Rychlé roty s dětmi a jejich (i našeho, ostatně) oblíbeného jídla hezky doma. Ale samozřejmě jsme si neodpustili trochu bublin, to je jasné, takže vás s nimi tento týden potrápím podruhé. Hlavní hvězdou se stalo Champagne Krug Grande Cuvée 164ème Édition, tedy jedna ze šampaňských legend o které jsem se zde rozepisoval dost obšírně. Už pár let toto špičkové neročníkové víno značí číslem edice, právě 164ka je za poslední roky asi nejlépe hodnocena. Postavena je na našem svatebním ročníku 2008 (a veškeré další detaily si lze přečíst díky systému KrugID), který je v Champagne dost povedený (pokud preferujete dlouhověká vína s hromadou kyselin). Celek tvoří 48 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay a 17 % Meunier, mladého ročníku je 62 % a rezervních vín 38 %. Celkem je ve směsi 127 vín z 11 různých let, nejstarší ročník 1990.

zapad

Tmavší citronová barva, pěkné vytrvalé perlení malých bublin. Mladistvé, trochu sevřené, se znatelnou linkou dřeva a oxidativním štychem a trochou navinulosti. Se vzduchem a trochu vyšší teplotou, oboje tomu prospívá, se dramaticky mění, přidávají si hromady různých více či méně výrazných aromat, od perníkového koření přes pražené mandle po kouřové tóny, zralé ovocné vůně, minerální linku. Bohaté, zábavné. V chuti velmi suché, s fantastickou nesmlouvavou kyselinou (a dozáží jen nějakých 6g/l), energií, s určitou tvrdostí. Strukturované, mladé, spojující obrovskou šířku projevů a bohatost a zároveň přísnější řízný projev. Skvělý to je už teď, byť další zrání jen prospěje. Pocitově musím říct, že by to možná sedlo i nadšencům do různých brut nature pěstitelských záležitostí se dřevem v „burgundském stylu“. Kdykoliv si rád dám znova, kdyby byla příležitost :-)

Gramona-Cava-III-Lustros-Brut-Nature-Gran-Reserva-2009Jako předehru Krugu padla cava od zásadního producenta Gramona, i o nich jsem tu už opakovaně psal. Nejvíce v textu Gramona, tak trochu jiná cava, ale postupně i u dalších lahví (Imperial Cava Brut Gran Reserva 2010, Imperial Cava Brut Gran Reserva 2011, La Cuvee Brut Reserva 2013, Gramona La Maca 2015). Tentokrát jsem otevřel Cava III Lustros Brut Nature Gran Reserva 2009, tedy novější ročník vína, o kterém jsem se právě rozepisoval v úvodním článku. Vinice teď jedou v biodynamice a vše je ruční práce. A to včetně setřásání a degorzáže, víno zraje na kalech až osm let a to prosím pod korkem! Novější ročníky již nesou označení Paratge Qualificat Font de Jui, viz starší článek o cava apelacích. Tohle víno má žlutou, lehce slámovou barvu, pěkné vytrvalé perlení malých bublinek. Složitější, jemnější, komplexní vůně, toastové, lehce sušené květy a ovoce, citrusovost, decentní krémová linka, mineralita. Dobře zvládá i trochu větší sklenku a hlavně rozdýchání. Naprosto suché a s pěknou kyselinou, čisté, krásné perlení, parádní struktura, lehounce nahořkle květinový dojezd. Delikátní, perfektně vyvážená seriózní cava, lehčí ale nabízí spoustu jemných odboček. Krásné pití! Pořídit (resp. aktuální ročníky, teď přišlo 2011) se dá obvykle v zóně 25-30€ a výrazný cenový odskok oproti běžné cavě je tam sakra vidět. Přesto by se za cenu jednoho toho Krugu dalo koupit okolo pěti flašek III Lustros… %-)

View this post on Instagram

On this day ten years ago I’ve presented my sommelier expertise while opening not cold enough bottle of Crémant de Loire during my wedding toast :-) It has been party to remember and I am still quite surprised that just two people ended up in the Vltava river. Fast forward and here we are, watching Chip 'n Dale: Rescue Rangers and eating homemade maki sushi rolls with our two kids. Also drinking amazing Gramona III Lustros cava and Krug Grande Cuvée 164ème édition (eg. based on „our“ 2008 vintage) Champagne. Celebrating our anniversary and that our kid aaaaalmost pulled out his first milk tooth. It might still happen tonight, but I suppose he is deliberately prolonging it until tomorrow so we can celebrate again ;-) #wedding #weddinganniversary #10years #wine #sparklingwine #spain #cava @cavasgramona #france #champagne #krug @krugchampagne #winelover #instawine

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus