pondělí 24. září 2018

Bubliny od Marady, Mosera a nesířená cava

marada-ryzlink-petnatNechci z toho dělat úplně tradici, ale při pondělku zase nějaké ty bubliny :-) Víkend jsem opět strávil v Táboře ve vinném bistru Thir a mimo jiné s přáteli popil (v počtu vyšším než jedna láhev od vína) i troje různé bubliny od Petra Marady (web). Už jsem tu určitě psal, že se na ně v poslední době docela zaměřuje a hodně se snaží, pokroky jsou jasně patrné. Ryzlink Petnat 2017 je čerstvé, svěží, voňavé ovocné zábavné pití, čisté, osvěžující, lehké, v rámci stylu bezvadná věc. S novou vinětou, která zaměření a projevu vína bezvadně odpovídá. Chutná! Sekt Ryzlink Extra Brut 2015 je ale úplně jinde, s klasickým projevem, ovocnost do peckovin a jablka, suché, svěží, s výraznější kyselinou, pěkně postavené, s minerální linkou v dozvuku. Serióznější bubliny, dost povedené. Sekt Cabernet Extra Brut 2014 postavený na Cabernetu Moravia jsou bubliny spíše červené, navíc už s nějakým tím pátkem ležení na lahvi (měli jsme dvě a u jedné se víno po otevření rozběhlo z lahve, druhá byla uměřenější). Výraznější červená barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublin. Docela voňavé, již naleželejší, červená ovocnost, navinulé. Suché, šťavnaté, trochu toastové, výraznější, navinulé, slušně dlouhé. Před rokem mi přišlo trochu vybalancovanější, zásoby bych začal dopíjet :-)

marada-sekt-ryzlink-extra-brutmarada-sekt-cabernet-2014-extra-brutpunkevni-pstruh

Sepp-Moser-Blanc-de-Blancs-Brut-2014Na ochutnávce doma přistál Sepp Moser Blanc de Blancs Brut 2014, sekt od oblíbeného biodynamika z Kremstalu (psal jsem o jednotlivých vínech i z průřezové degustace a chutnám celkem pravidelně). Na zadní vinětě je jiným písmem k Brut doplněno Nature, ale víno bez dozáže bych určitě netipoval. Ve vůni kombinuje svěžest s již nazrálými tóny, především jablko, navinulejší, výrazná toastová linka. V chuti uhlazenější, kulatější, se slušnou kyselinou ale zároveň sladkostí, krémové, ovocnost kopíruje vůni, dobrá délka. Dobrovolně přiznávám, že jsem od toho čekal živější (a sušší) projev. Ale možná jsem v tomhle ohledu trochu deviantní :-)

Eudald-Massana-Noya-Innat-Cava-Brut-NatureS vinařstvím Eudald Massana Noya se přesuneme do Španělska, oblasti Penedès (a ještě konkrétnějši Subirats a částečně Avinyonet). Rodinné vinařství jede v bio(dynamice), na webu mají pěknou mapku rozmístění vinic. Mám doma vícero kousků, ale začal jsem největší „exotikou“ v podobě Innat Cava Brut Nature, což jsou bubliny připravené úplně bez síření. Z odrůd Xarel•lo a Macabeu ze štěrkových a písčitých půd, klasická druhotná fermentace v lahvi, na kalech rok či o kousek déle. Velmi čerstvá, svěží aromatika, Blanc de Blanc ukázkové, jemně minerální, trocha bylinek, něco jablka a citrusů, vše spíše v delikátnější podobě. Suché, lehčí, s pěknou kyselinou, vyvážené, se zajímavou stavbou. Naprosto čisté a hezky pitelné. Sedí tomu nižší teplota a po nalití vypít spíše rychleji. Dovezlo BIO Sueño, maloobchodní cena po lahvi pětistovku. A to nebude mít zrovna snadné. Docela se těším na běžný (ale stále bio etc. a zároveň déle na kalech školený) brut nature základ o dvě stovky levnější, nakolik je příplatek za nesíření opodstatněný :-)

Komentáře používají Disqus