čtvrtek 13. září 2018

8x moravské supermarketové Rulandské modré

vino-mikulov-sommelier-clubObčas mám chuť experimentovat a zjistit, jak si stojí běžná konzumní produkce. Kdo ví, třeba za láhev dobrého vína obvykle platím zbytečně moc :-) Na sociálních sítích mne při podobných pokusech sledující z mé bubliny nadšenců do naturálních produkce či konzumentů velkých vín litují, že musím podobné kousky pít, ale já to dělám dobrovolně! Poslední pokus sestával ze zakoupení osmi zástupců odrůdy z mých nejmilovanějších, moravských Rulandských modrých dostupných v samoobsluhách/supermarketu, v cenách 105 až 139 Kč (přičemž některá jde koupit v sámoškách a na internetu levněji než jsem za ně zaplatil, třeba Habánské sklepy nebo Vinné sklepy Valtice určitě, tato sada byla ovšem pohodlně z Rohlik.cz a bydlišti přilehlých samoobsluh). A následně jejich slepé ochutnávky, pro nalévání jsem zneužil manželku. Odpovídající teplota, pinotová sklenka Riedel, prostě seriózně :-) Možná až zbytečně, obvykle se těmto vínům totiž podobné péče nedostane a kdo ví, třeba jsou lepší za pokojové teploty z legendární superlevné (a tím pádem všudypřítomné) a z mého pohledu naprosto otřesně nefunkční IKEA sklenky FÖRSIKTIGT. Ale na tuto úroveň pokusu se snižovat nebudu. Býval bych rád zařadil i nějakého Michlovského, ale rychlý průběh obchody v okolí nepřinesl úspěch a když dostanu nějaký nápad, většinou to musím zrealizovat okamžitě, nebo najednou nemám čas či náladu a je po všem. Na kousky od dalších často zastoupených značek – Sovín (alias Neoklas), Templářské sklepy Čejkovice (základní řada a Komtur Ekko se dá snadno koupit kolem stovky) či něco dalšího ze Zámeckého Vinařství Bzenec (Eminhof, Morava Selection, Herbarium Moravicum) jsem už neměl sílu. Nevadí, i osm kousků je myslím dobrý test. Tak jdeme na věc!

Na úvod jedno celkem pozitivní zjištění. Vína se dala v pohodě pít (rozuměj s většinou není problém pokračovat po ukončení degustace a experiment by nemusel, jako některé jiné dříve, skončit barelem svařáku nebo rozdáváním lahví vinně méně vyhraněným kolegům v práci) a měla slušnou kvalitu, obvykle bych naslepo navíc tipoval moravský pinot a to je taky zásadní plus! Když to srovnám třeba s nedávným základním jihofrancouzským kouskem, tak všechno moravské bych vlastně nakonec pil raději. Téměř vše chutnalo normálně a ne jako něco, co vypadlo z gigantické továrny se zaměřením na výrobu vína (viz třeba tohle video) :-) Vzhledem k cenové kategorii 4-5€ si nelze moc stěžovat. Hned tři vína, ač pokaždé pod jinou značkou, vyrobil Bohemia Sekt. Dobře to ukazuje, jak výrazně je na našem trhu zastoupen i mimo bubliny. Navíc se tam sešla dvě totožná vína pod různým jménem, což zase ukazuje, že v určité části produkce je skutečně nutno brát jméno vinařství jen jako zavedenou značku a víno ve skutečnosti mohlo vzniknout v úplně jiném provozu (nejčastější to bude u extrémně populárních všudypřítomných Habánských sklepů).

Habánské sklepy Rulandské modré 2016 jakostní (spadá do skupiny Bohemia Sekt, jejich typická pistole s nápisem ve skle, korek z drti s pevnou dvojploškou, alk. 12.5 %, ev. č. jakosti 115B1-17/48) rubínová barva, čistá, červená ovocnost, lehce směrem kompotované jahody, kořenitost připomínající kmín, suché, čisté, lehčí, fajn kyseliny a pitelnost, ovocnost opět jahoda a červené plody, slušná délka. Čistě provedené nekomplikované pití, druhý den si drželo stejnou úroveň. Zakoupeno za 109 Kč.

Vinium Velké Pavlovice Rulandské modré 2016 pozdní sběr Exclusive (pistole, korek z drti s pevnou dvojploškou, alk. 12 %, mikulovská podoblast, ev. č. jakosti 110A1-17/46 a dle SZPI druhá šarže ke dni 19.12.2017 sestupněna na jakostní bez přívlastku) trochu tmavší rubínová barva, výraznější aroma, sladší až decentně marmeládový tón, peckovinové, lehce bakelit, koření. Suché, čisté, výraznější kyseliny a svíravost, dobrá délka a bezproblémově pitelné. Druhý den se aromatika znatelně „rozplizla“, ale stále slušné. Vinium mám obecně zařazeno jako chuťový průšvih, ale zde v pohodě. Ovšem vzhledem k dalším faktorům je to pro mne stále firma, které se pokud možno vyhýbám. Koupeno za 119 Kč.

Víno Mikulov Rulandské modré 2015 pozdní sběr Sommelier Club (spadá do skupiny Bohemia Sekt, bordeaux láhev, plastový špunt, alk. 13 %, původ velkopavlovická trať Trkmanska, ev. č. jakosti 62A1-17/49) o chlup světlejší rubín, znatelně nazrálejší a také teplejší aroma, zralé červené ovoce, kořenitá linka, pocitově vyšší alkohol. Suché, čisté, dobré kyseliny, něco sladšího třísla, čistě udělané, sladší ovocný dojezd, vyvážené, nic složitého ale fajn. Zaplaceno 129 Kč.

Mikrosvín Mikulov Rulandské modré 2016 jakostní Standard line (spadá pod a pro Mikros plnilo Zámecké Vinařství Bzenec, bordeaux láhev se šroubovým uzávěrem, alk. 12.5 %, ev. č. jakosti 3C1-18/45) tmavší rubínová barva. Kořenitě ovocné, první den směr tmavší peckoviny, sevřenější, lehce reduktivně zaprděné. Suché, čisté, výraznější kyseliny i tříslo, svíravější, koncentrovanější projev, dobrá délka, vypadá že by tomu prospěl ještě nějaký čas. Ovšem druhý den bylo ještě zavřenější než první :-) Zaplaceno 119 Kč.

supermarket-moravske-pinoty

Vinařství Kovacs Rulandské modré 2015 zemské (vlastní je Vinné sklepy Valtice, pistole, aglomerovaný korek, alk. 14 %, šarže 61/15, vzhledem ke kategorii zemské nemá ev. č. jakosti a neprošlo zatříděním SZPI; vinařství na vinětě tvrdí, že hrozny odpovídaly kategorii pozdního sběru) tmavší rubínová barva. Červené ovoce, jahoda, hodně technologický průmyslový dojem. Suché, čisté, slušné kyseliny a pitelnost, svíravost. Chutná to jak levný Languedoc, první i druhý den, naslepo bych to neposlal do Moravy a upřímně se nemohu zbavit pochybností o deklarovaném původu. Ale samozřejmě nemám jak svůj dojem potvrdit či vyvrátit. Zaplaceno 139 Kč.

Chateau Bzenec Rulandské modré 2016 jakostní (spadá do skupiny Bohemia Sekt, bordeaux láhev se šroubovým uzávěrem, alk. 12.5 %, ev. č. jakosti 115B1-17/48) rubínová barva, aromatika dost zelňákovým směrem. Suché, fajn kyseliny, trochu svíravé, méně třísla, červené ovoce, slušně postavené a pitelné. Ale smrádek tomu nepomáhá. Překvapivé vzhledem k tomu, že jde o stejné víno jako první vzorek. Rozdíl je jen v datu lahvování a uzávěru, tohle je pod šroubem a habáni pod korkem. Zaplaceno 119 Kč.

Znovín Znojmo Rulandské modré jakostní 2016 Selected Collection (bordeaux láhev se šroubovým uzávěrem, alk. 12.0 %, ev. č. jakosti 46E1-17/45, ročník na lahvi neuveden ale dle údajů v registru SZPI jde o 2016) rubínová o něco světlejší barva. Vůně do červeného ovoce, decetně kořenité, se vzduchem lehce libeček/maggi. Suché, čisté, svíravější, lehčí, kyseliny, pitelnost, nekomplikovaně červeně ovocné, mírně nahořklý dozvuk. Zaplaceno 105 Kč.

znovin-moldavieU Znovínu si neodpustím jednu poznámku. Tahle jejich základní řada s výrazným motivem Louckého kláštera je široce dostupná po celé republice, ambaláž se mi líbí (šroub se pro tyhle vína hodí a je praktický), ceny jsou okolo stovky +/- deset kaček a tedy skvělé a navíc kvalita obvykle slušná (viz táborový zápisek). Jsou to právě jejich vína, která doporučuji nejčastěji, pokud ode mne chce někdo tip na produkci v téhle cenové kategorii co snadno sežene. Teď mne ale vyloženě vytočil jejich Merlot. Jediný rozdíl na vinětě oproti ostatním vínům z téhle řady je ten, že pod názvem odrůdy chybí informace u původu na Moravě. Naopak na zadní vinětě, velmi malým písmem úplně dole, se dozvíte, že jde o víno z Moldávie. Všechny ty řeči o Louckém klášteře a tak zůstávají. Jasně, tohle dělají mnozí, není to nelegální a nejspíš vás už nudí, jak často se o tom zmiňuji. Ale nemorální, alespoň z mého pohledu, to je určitě. U Znovínu jsem podobné praktiky nečekal a přijdou mi pod jejich úroveň.

chateau-valtice-rulandske-modreChâteau Valtice - Vinné sklepy Valtice Rulandské modré jakostní 2016 (protáhlejší bordeaux láhev, aglomerovaný korek, mikulovská podoblast, alk. 12.0 %, ev. č. jakosti 133C1-17/34, ročník na lahvi neuveden ale dle formátu čísla šarže půjde o 2016) rubínová barva. Výraznější ovocnost, třešňová, suché, čisté, pěkné kyseliny, i v chuti třešňově ovocné, slušně dlouhé, pěkně udělané příjemné vyvážené pití. Se vzduchem se trochu rozjíždí do stran a jako by se přestávalo soustředit, ale úvod byl dost fajn. Zaplaceno 129 Kč.

Zastoupená cenová kategorie (tj. 90-150 Kč) pro mne představuje minimum toho, o čem mi přijde vůbec smysluplné přemýšlet, pokud chcete v běžné obchodní síti koupit červené z Moravy a mít šanci, že bude k pití. Snadno narazíte i na výrazně levnější, ale… že jo. Výsledek testu je jaký je, osobně jsem příjemně překvapen. Při přístupu nachladit, otevřít a tentýž večer vypít bylo v cajku všechno. Hodně by mne zajímalo, jak by ze stejných řad dopadla jiná odrůda, třeba Modrý portugal, Veltlínské zelené nebo Chardonnay. Ale od podobných testů si dám zase chvilku pohov, stojí to peníze :-)

Komentáře používají Disqus