pátek 7. září 2018

3x Raventós i Blanc, Furmint Szepsyho a Oremus

raventos-i-blanc-de-la-finca-2015O víkendu jsem otevřel jednu ze svých posledních lahví Raventós i Blanc Blanc de Blancs 2015 (Conca del Riu Anoia, viz starší zápisek, projev se příliš nezměnil) a včera na ochutnávce novinek v sortimentu Domaine R&B zjistil, že právě tohle vinařství se rozhodli zařadit do sortimentu a má tak nového/dalšího dovozce. Blanc de Blancs 2016 (odstřel kalů 26/06/2018) má světlou barvu a fajn perlení menších bublinek. Čerstvé, minerální, jemnější sušeně květinová a diskrétně ovocná vůně. Suché, čisté, s velmi pěknou kyselinou a pitelnost, lehká slanost. Elegantní, čerstvé bubliny. De Nit 2016 je velmi světlounké rosé (viz zápisek k ročníku 2014, toto odstřel 05/04/2018), jemnější opět spíše květinová vůně s vrstvou drobného červeného ovoce. Suché, čisté, lehké, s velmi fajn kyselinami a pitelností, vyvážené jemnější bubliny s jemně nahořklým závěrem vyvolávajícím chuť na další doušek. De la Finca 2015 (detaily opět starší zápisek k ročníku 2013, zde odstřel 02/07/2018) má znatelně výraznější projev, ovocnější, citrusy, bílé květy, minerální linka. Suché, strukturované bubliny, s pěknou citrusovou kyselinou, pevnější, se slanou minerální linkou, důraznější ale stále s jejich typickou lehkostí a elegancí. Moc povedené.

szepsy-Tokaji-Furmint-Hasznos-dry-2016Na stejné ochutnávce jsem (znovu) otestoval několik vín tokajské legendy Istvána Szepsyho, též viz starší článek či nedávná degustace), když pominu obligátně skvělý Tokaji Furmint „Szent Tamás“ dry 2016 tak mne nejvíce zaujal Tokaji Furmint „Hasznos“ dry 2016. Oproti dřívější ochutnávce už se posunul, stále je v aromatice ještě sevřený ale ona úplná syrovost postupně mizí. Vlhce kamenité, minerální, tvrdší, koncentrované, s bezva kyselinou, strukturované skvěle postavené bílé s velkým potenciálem. Szepsy je dost drahý, bohužel, ale láhev do archivu asi zařadím :-)

oremus-tokaji-dry-mandolas-2012Povzbuzen tokajskými furminty jsem doma sáhl do zásob a otevřel s návštěvou Oremus Mandolás. Vinařství, jedno z nejslavnějších v regionu a nyní vlastněné stejnou partou jako španělská legenda Vega Sicilia, se samozřejmě specializuje na sladká vína a tento čistý suchý Furmint (pojmenovaný po konkrétní vinici, na které je jedinou odrůdou) z jejich nabídky dost vybočuje. I tak byl Mandolás jedním z prvních tamních suchých vín, dneska už je dělají skoro všichni a získávají stále lepší jméno. Oremus mošt kvasí v nových sudech, i zrání probíhá ve dřevě, v tamních tradičních soudcích o objemu 136l. Nedávno jsem objednal ve výprodeji u 1er Wines hned tři různé ročníky, bohužel se na mne dostalo jen se dvěma a ještě hůře ročník 2013 byl korkový. Každopádně ročník 2012, uložen v burgundské lahvi s korkovým uzávěrem a kovovou záklopkou, byl už v pořádku. Pěkná citronová barva. Výraznější již nazrávající vůně, kombinace malvic a broskví, dost výrazná linka dřeva, kouřovost, vulkanický smrádek. Suché, čisté, středně plné, s výbornou kyselinou a šťavnatostí, ovocnost kopíruje vůni, delší dozvuk s kávovou dřevěnou linkou. Slušný kousek.

Komentáře používají Disqus