čtvrtek 16. srpna 2018

Pinot Noir z Německa, Francie i ČR

Spätburgunder-Alte-Reben-2012-Bernhard-HuberV rámci nedávné přechutnávky dvou pinotů od Markuse Molitora jsme na srovnání přihodili i jedno Burgundsko a také další německý kousek, konkrétně Spätburgunder Alte Reben 2012 vinařství Bernhard Huber z Bádenska. Připraveno tradičně (odstopkované hrozny, fermentace a macerace v otevřených kádích, zrání rok a půl v dubových sudech, lahvováno bez filtrace) z hroznů starých keřů, byť to u nich znamená „jen“ 20 až 40 let. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Lehce pikantní sušeně peckovinové vůně, dřevo docela znát, kouř a čokoláda, později lehce herbální marihuanová linka. Suché, s výraznější kyselinou, šťavnaté, červené peckoviny, slušná stavba a délka. Solidní pinot s ambicemi. V německých obchodech to stálo něco kolem třiceti euro a to mi teda přijde dost, po pravdě :-)

Louis-Jadot-Volnay-2010Za Burgundsko padl Louis Jadot Volnay 2010, tedy základní vesnická verze této apelace z jejich produkce (ještě mají konkrétní vinice a 1er Cru, včetně monopolu Clos de la Barre) a víno, které by nyní mělo být pěkně k pití. Fermentace a macerace v tanku, zrání rok v malých dubových sudech. Nijak tmavá rubínová barva. Čisté, višňově peckovinové, brusinka, postupem času nabídlo příjemně jemnější odbočky. Suché, čisté, s bezva kyselinou, šťavnaté, dobře postavené, fajn délka, teplejší červená ovocnost, hezky zakomponované dřevo. Relativně přímé, nekomplikované, s fajn lehkostí projevu, sympatické dobře pitelné červené. Cena přímo v jejich provozu v Beaune okolo 40€. Jojo, obyvatelé Burgundska si umí nechat svou práci zaplatit :-)

korab-pinot-noir-2013Druhý den, s dopíjením Volnay, jsem otevřel otevřel láhev Pinot Noir 2013 z vinice Dukejský v Boleradicích od vinařství Koráb. Už jsem o tomhle víně psal a po pravdě mám poznámky dost podobné, možná bych v chuti měl trochu výraznější svíravost a lehkou natrpklost, ale jinak stále bezva peckovinové ovocnost, výtečně zakomponované dřevo, dobrá délka, balanc. Bavilo mne fakt hodně. Jasně, Burgundsko to nebylo, ale popíjení mi poskytovalo dost podobnou radost. A jsem moc rád, že ještě nějakou láhev mám v zásobách :-)

Rulandské-modré-Výběr-z-hroznů-2015-Moravíno-ValticeJen velmi výjimečně se mi zadaří, že ochutnám Pinot Noir od nějakého běžného domácího vinařství, nemám na to čas a po pravdě… no u jiných odrůd se jim, alespoň pokud jde o mé nároky, daří lépe :-) Každopádně v restauraci v Uherském Brodě jsme si k obědu dali Rulandské modré výběr z hroznů 2015 od Moravíno Valtice, víno původem z Mikulova, trať Pod Svatým kopečkem I. I tady nějaké to školení v sudech. Teplejší projev, ovocný do tmavších peckovin a lehce lesních plodů, kořenitý. Suché, poměrně zakulacené a s uhlazenějším tříslem, středně plné ovšem s patrným vyšším alkoholem. Ovocné, slušně postavené, dobrá délka. Nic složitého, mírně přihřáté, ale vypili jsme s chutí. A cena okolo dvou stovek je fér.

Komentáře používají Disqus