čtvrtek 30. srpna 2018

Čtyři základní červená

moulin-de-gassac-syrah-2016Otevřel jsem nedávno Moulin de Gassac Syrah 2016, základní víno od slavného producenta z Languedocu (viz reportáž z degustace Mas de Daumas Gassac), a byl dost příjemně překvapen. Jde o nerezovku (dřevo to nevidělo) z výsadeb na vápenci a jílu (prý „s výhledem“ na Sète), sklizeň z podstatné části mechanická. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Tmavá barva do fialové. Čisté, tmavé lesní ovoce ve vůni, kořenitá linka směrem černého pepře a trochy badyánu, čerstvá, svěží. Suché, čisté, středně plné, tmavě šťavnatě ovocné s fajn kyselinou, moc dobře udělané a pitelné základní víno. Podobně jako hromadu dalších jsem toto nakoupil v rámci slevové akce (běžná cena je 155 Kč, tohle bylo ještě znatelně méně) u Kupmeto a nestěžuji si :-)

roche-mazet-pinot-noir-2017U levných vín ještě zůstanu. Nakupoval jsem lipánky a mražený hrášek v Bille a v momentu slabší vůle zkusmo investoval sto korun do lahve Roche Mazet Pinot Noir 2017 (Pays d’Oc IGT), tedy červeného z Languedocu od značky spadající dnes pod skupinu Castel a dost populární v domovské Francii, najdete ji tam na v běžných obchodem skoro všude. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Barva tmavší rubínová, nic hutného. Přímočaře ovocná aromatika, červené ovoce do jahod a trochu třešní. suché, čisté, středně plné, svíravější, něco tříslovin, čisté jednorozměrné ovocné červené. Tedy dostáváte to za co platíte. Dojem z vína je prostě technicky v pořádná masová produkce. Když to srovnám s (levnějším) vavřincem od Znovínu z táborového zápisku, tak ten působí „řemeslněji“ a pil jsem ho s chutí.

interditoA do třetice z levnějších sekcí domácích dovozců, Interdito Tinto (Vinho Regional Alentejano, ročník neuveden ale nejspíše 2016) portugalského producenta Monte Novo e Figueirinha z nabídky Víno pro Vás, kde je běžná cena po lahvi 165 Kč. Odrůdově Aragonez (alias staré dobré Tempranillo), Trincadeira a Syrah. Čistě nerez a úplný základ v nabídce vinařství, s roční produkcí asi 100 tisíc lahví. Pěkně rubínově červené. Opět aromatika především červených plodů, ovšem hodně zralých, až směrem do džemových tónů. Kořenitá linka. Suché, s dobrou kyselinou, plnější, sladší výrazná ovocnost a vliv vyššího alkoholu, jednodušší ale dobře udělané, fajn nenáročné pití.

chateau-carlmagnus-2015A u posledního kousku cenově přitlačíme, za Château Carlmagnus 2015 jsem v kampani En Primeur (ano, tenhle ročník jsem přeci jen podlehl a něco málo pořídil…) koupil za něco málo přes tři stovky. Takže to už úplně základ není :-) Karel Veliký je Bordeaux z apelace Fronsac, stoprocentní Merlot fermentovaný v dřevěných tancích a školený rok a půl v nových dubových sudech. V minulosti se jmenovalo Carolus, ale jméno bylo změněno aby se nepletlo s Château Karolus naproti v Haut-Médocu. Obvykle mám raději jiný typ vinět, ale tahle se mi líbí moc. Tmavší barva, hutnější. Tmavě zralé ovoce, lesní plody, pryskyřice, výrazně toastované dřevo. Suché, spíše plnější v projevu, s výraznější kyselinou a čerstvostí, tmavě ovocné, dobře postavené a delší, vyšší alkohol nijak neruší a ven neleze, ovšem dřevo se hlásí o slovo hodně. Docela efektní kousek. Uvidíme za pár let, v současné podobě osloví mnohé ale mne prostě tenhle projev dvakrát nebaví :-)

Komentáře používají Disqus