středa 29. srpna 2018

Alkohol nezdravý, dieta dle Vogue, sklizeň v Champagne, naturálno a robotický číšník

vino_sklenkaCo nového ve světě vína? Asi největší meta analýza předchozích studií přišla se závěrem, že alkohol není bezpečný a zdraví přínosný v jakkoliv malém objemu. Zpráva se rychle rozšířila, je to výrazný titulek, v novinách i televizích po celém světě. Ostatně i u nás. Je to celé samozřejmě o dost složitější, podobně provedená analýza má hodně velké rezervy. Asi nejlépe mají reakci zpracovanou The New York Times, tam je vše podstatné i správný závěr – potřebujeme lepší studie skutečného vlivu alkoholu :-) Tématem se zabýval i W. Blake Gray, u jeho článku jsou i fajn komentáře. V mezičase, než se objeví další nové studie, pijme jen dobré věci a s mírou.

Zdraví mi připomnělo, jakou dietu doporučoval módní časopis Vogue v roce 1970. Inu… asi bych si dal říct. I když ta vajíčka by mi po pár dnech asi začala lézt krkem :-D

vogue 1970

Champagne slaví kvalitní sklizeň (viz i Decanter) a navíc, což byl v několika uplynulých letech poněkud problém, bohatou i co do množství. Takže mají zase možnost trochu vybírat a hlavně doplnit zásoby rezervních vín ve sklepích. Jde, ostatně jako mnohde jinde v Evropě, o sklizeň velmi časnou. Před třiceti lety nebylo neobvyklé sklízet až v říjnu, teď je to už konec srpna.

Forbes píše o sdružení VinNatur a především jejich definici pojmu „naturální víno“. Jen houšť a větší kapky! Mimochodem s českým vydáním Forbes a hlavně jejich webem jsem domluven na pravidelných vinných příspěvcích. Pro čtenáře Jižního svahu tam ale asi úplně přínosné věci nebudou :-)

Jestli mne něco baví na pořádání ochutnávek i párty ve stylu Družstva, tak je to kontakt s vínomilci a možnost s nimi debatovat o konkrétních lahvích a věcech okolo. Ale svět jde rychle kupředu a brzy se v Praze dočkáte baru, kde vám sklenku vína podá robotická ruka

S uvolňujícím se přístupem k marihuaně to vypadá, že i alkoholový gigant Diageo se na něco chystá. Očekávejte, že na trhu bude více běžných tichých a fortifikovaných vín aromatizovaných právě touhle kytkou. Uvidíme, třeba i u nás už to přestanou být tajné položky mimo oficiální ceník… :-)

Komentáře používají Disqus