pátek 13. července 2018

Podvodná francouzská růžovka, myši v moštu, 1 Glass od Jancis Robinson

cisternaUrčitě nelze schvalovat, když ve Francii „vinní teroristé“ vypouštějí tanky plné španělského vína v přístavu Sète nebo přepadávají cisterny se stejným obsahem a zbavují se ho rovnou na silnici. Na druhou stranu tak bojují nejen proti prostému problému s odbytem vlastní dražší produkce, ale i proti jednomu takovému nešvaru, se kterým tu sami máme více než dobré zkušenosti. Nejméně 70 tisíc hektolitrů španělské růžovky, tedy ekvivalent deseti milionů lahví, bylo vydáváno za víno francouzské. Přičemž způsoby šálení zákazníků jsou různé. Klasikou je mít na lahvi „Lahvováno ve Francii“ a někde vzadu malým písmem „Víno ze Španělska“ či (v kombinaci s francouzským producentem a plně francouzským jménem) ještě více zavádějící „Víno z Evropské unie“. Pořádné tresty pak padají přímo za vydávání vína jako zemského francouzského, a ještě tvrdší za předstírání konkrétní apelace, obojí se též dělo (a stále nejspíše děje). Pořádnými nemyslím jako ty u nás a složité řešení, zda to náhodou nebude pro firmu co vystřelila miliony padělků likvidační, ale klidně 10 % ročního obratu či 300 tisíc euro, co je vyšší, a až dva roky v lochu. Velice oblíbenou metodou podvodu je, že si objednáte z lístku běžné francouzské víno po sklence či karafě a přistane vám právě španělská „sudovka“. Upřímně… u levných spotřebních vín má Španělsko kvalitativně navrch, ale správně tohle chování samozřejmě není :-)

Když jsme u levných spotřebních vín… byl došetřen případ, kde se několik sběračů hroznů v Německu nepříjemně nakazilo a prošlo si horečkami, průjmy a ledasčím dalším. Ukázalo se, že příčinou byla konzumace moštu, který byl vyrobený z hroznů (výrazně rychlejší a levnější) mechanické sklizně. S hrozny totiž přicházejí, pokud nedojde ke kvalitnímu třídění, třeba také myši a další hlodavci. V tomto případě to byla várka myšic křovinných a její vylisování způsobilo nákazu tularémií. Když jsem jako dítě viděl výrobnu ovocných sirupů, s nádržemi s ovocem v ne zrovna ideálním stavu narvané hmyzem, pil jsem pak už jen šťávy ze sirupů domácích :-) Nyní dostává úplně nový obsah termín myšina… :-D

1glass

Kdo nemá svoji vlastní speciální sklenku na víno jako by nebyl! Přivítejte 1 Glass, kooperaci designéra Richarda Brendona s legendární Jancis Robinson MW. Ve stejném duchu jako jede Gabriel Glas je i zde jedna jediná univerzální sklenka, naprosto klasického tulipánového tvaru. Na všechna bílá, červená, fortifikáty i bubliny, protože v našich životech je „už tak dost málo místo a hromada nepořádku“, jak říká Jancis. Navíc bílá jsou stejně komplexní jako červená a není důvod pro menší sklo a dobré bubliny taky potřebují prostor, že jo. Jancis veřejně přiznává svou lásku ke sklu Zalto a že jakmile jednou začnete používat jejich tenkostěnné sklenky, tak už není k těm běžným cesty zpět. Takže i ta jejich jede stejným směrem. Celé 1 Collection obsahuje ještě dva dekantéry – široký pro rozdýchání mladých vín a úzký určený primárně pro zbavení starých vín sedimentu aniž by víno pak dostávalo zbytečně moc vzduchu – a také sklenku na vodu. Ta je ovšem v podstatě variantou normální sklenky jen bez nožky (tj. něco jako řada O u Riedelu), tedy taktéž ideální na víno třeba na pikniku :-) Kolik vás celá tahle radost bude stát? Nejdříve se budou sklenky a dekantéry prodávat jen v Harrods a teprve na podzim půjdou do běžné distribuční sítě. Set dvou sklenek bude za £70, šest kousků za £200. V současném kurzu je to okolo tisícovky za skleničku, což je teda víc než univerzálka Zalto i ručně foukaný Gabriel, ale výrazně méně než ručně foukané lehké Superleggero od Riedelu (a těch navíc musíte mít víc tvarů ;-)). Za ty roky, co se vínu věnuji intenzivně, jsem doma nasbíral skleniček… mnoho. A opravdu aktivně používám jen zlomek. Ale tak nějak mám obavu, že si asi udělám časem radost :-)

Komentáře používají Disqus