úterý 3. července 2018

Pálava 84 % vody, Chablis, čínské investice, degustační erotika…

palava_petkaNedávno jsem psal o odrůdě Pálava do jedné přílohy Hospodářských novin a text zakončil na velmi pozitivní notě. Mimo jiné i poznámkou o tom, jak moravská či slovenská Pálava, kdy ovšem o geografickém původu i konkrétní odrůdě bylo nutné ve většině případu více než pochybovat, prakticky vypadla z nabídky stáčených vín a tento dřívější fenomén vymizel. Inu spletl jsem se. Trafika a vinotéka (samo spojení ve mně nevzbuzuje zrovna důvěru) ve Velkých Bojanovicích nedávno prodávala slovenskou polosladkou Pálavu, ve které SZPI zjistila přídavek sacharózy a 84 % exogenní vody. Jinak řečeno šlo o brutálně naředěné něco (nedivil bych se, kdyby to byl spíš Tramín nebo i Děvín). Ale když to lidi chtějí a jsou ochotni pít…

Velmi zajímavý text Andrewa Jefforda na téma rozdílů mezi Chablis a „opravdovým“ Burgundskem. Pro milovníky obou oblastí myslím podnětné čtení. Mimochodem pokud jde o slavná bílá z Burgundska, tak se nám objevuje nový trend… Aligoté! Vyhledávání skvělých představitelů téhle odrůdy, protože i špičky bývají levnější než super šardonky a přitom nabízí výtečné zážitky :-) K tématu nějak ten americký rap, pro zájemce…

Francouzská Office central pour la répression de la grande délinquance financière (OCRGDF) po několikaletém vyšetřováním zkonfiskovala deset vinařství v Bordeaux, především v oblasti Libournais, které před několika lety zakoupila čínský investor, Haichang Group. Nemělo by se jednat o nějaké čachry při výrobě vína, to by ostatně řešila úplně jiná organizace, ale o problémy s původním nákupem, zdrojem použitých peněz. Mimochodem pokud jde o Čínu, tak ta začíná hrát stále významnější roli pokud jde o objem (a ostatně i kvalitu) vyprodukovaného vína, byť export je zatím nevelký (a výroba potenciálně spíš vytěsní některá ze základních vín na čínský trh importovaných). Zaujala mne zpráva, že zásadní australský vinařský hráč Penfolds se pouští do nových speciálních vín, jedním z nich bude Barossa Shiraz fortifikovaný silnou čínskou obilnou pálenkou paj-ťiou, nejčastěji připravovanou z čiroku.

penfolds-lot-518

Někde vezme Cabernet či Tempranillo a namaluje obraz. Já se zmůžu maximálně tak na desku ze slepených korků od vypitých lahví :-)

vino_obraz

Napíšete knihu s částečně vinnou tematikou, kde padne i věta „Nebudu pít nějakej zasranej Merlot!“ Podle knihy natočí film. A po něm strmě vystřelí zájem o Pinot Noir, ve filmu glorifikovaný, a klesne zájem o Merlot. Vyčísleno penězi klesne o 77 milionů dolarů ročně. Vinaři začnou prodávat směsi, byť v nich naprosto dominuje Merlot a dříve by víno jako Merlot deklarovali. Jojo, v takové době žijeme :-) Rex Pickett, autor knihy Bokovka (Sideways), vystoupil před pár dny v jámě lvové, na konferenci věnované právě Merlotu, v údolí Walla Walla ve státě Washington. Mimochodem kdo jste četli knihu, tak víte, že se od filmu docela výrazně liší. Pro zájemce jedna „degustační“ scéna (kterou jsem, pravda, uváděl už před lety u tipu na jednu zajímavou knihu o Bordeaux a Burgundsku), kterou právě ve snímku nenajdete.

She kissed me some more, then reached over to the end table, took one of the unfinished glasses of Richebourg, and lay on her back. She took a sip of the wine, closed her eyes, and sighed. With her eyes still closed, she held out the glass and instructed, “I want you to christen me with some of this, and then do what I was doing to you outside.”

I accepted the wineglass from her and braced myself with a sip. I shifted to the region in between her legs. Hovering over her, I teasingly tipped the wineglass and trickled a little of Burgundy’s finest on her bellybutton. She giggled. I moved lower and poured a few more nectarous dribbles on her pubis and dyed it ruby red. She moaned audibly when I parted her legs and gently fingered her open and sampled the Richebourg sans Riedel. Palate properly whetted, I spelunked for her clitoris, tasting Bourgogne Rouge and Maya’s body. I flicked lightly at the nipplelike appendage with the tip of my tongue. Her legs tensed as I applied more pressure and went faster. In the midst of my ardor, I glanced up and saw her with a forearm swept across her eyes and a hand clamped to her mouth to muffle her moans, as if in a world of her own creation. Her lower body started moving rhythmically and her moans rose proportionately in volume. After a delicious interlude of ardent licking she finally said, “Stop. That’s enough. Oh, my God,” in a breathless voice. Her body instantly untensed and she was still. I lingered in her wine-soaked crotch as she regained her composure, lapping the spilled remains of the Richebourg.

After years of mostly frustrating experimentation I had finally discovered the perfect Pinot pairing.

Komentáře používají Disqus