středa 4. července 2018

Dvě nádherná naturální Champagne

Champagne-Ruppert-Leroy-Martin-Fontaine-Blanc-de-Blancs-Brut-Nature-2013O čem psát takhle poslední den před svátky a víkendem, když už všichni stejně myslí na dovolenou nebo na ní už dávno jsou? Bubliny! Před pár týdny jsem se zúčastnil degustace novinek u PMP Exclusive, firmy specializované na pěstitelská a obvykle bio(dynamická) Champagne, navíc (což je ovšem v tomto segmentu typické) velmi suchá. Jejich sortiment patří mezí úzkou domácí špičku, nabízí pár legendárních jmen, další výtečné vinaře i hodně fajn objevy. Vzhledem k tomu, že další zajímavé kousky teď přechutnávám doma (+ se chystám na další degustaci 17. července, kdo jste ve Varech na festivalu tak tam právě mají vanu plnou šampaňského), nejspíš se jim teď budu věnovat trochu víc. Dneska bych odhrnul dvě lahve, ze kterých jsem byl opravdu nadšený. A u kterých předpokládám, že hodně osloví především ty, kterým krom bublin učarovalo bílé Burgundsko :-)

Emmanuel-Brochet-Le-Mont-Benoit-Extra-Brut-Premier-CruChampagne Emmanuel Brochet Le Mont Benoit Extra Brut Premier Cru (báze ročník 2014 z asi 80 % a zbytek směs 2013 a 2012, 37 % Meunier, 33 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay, dozáž 4 g/l) je „základní“ směs od vinaře z Villers-Aux-Noeux (Montagne de Reims), který si získává stále větší jméno. Le Mont Benoit je vinice odkud má všechny hrozny, konkrétně tohle spíše ze spodní části a mladších výsadeb (1984), starší (1962, vůbec první výsadby v obci od dob, kdy tam všechny vinice zničila fyloxera) se nachází ve vrchní části svahu. Certifikované bio, primární fermentace spontánní, druhotná jeho vlastní selekce kvasinek. Do ročníku 2013 používal na oboje selekci z biodynamických vinic od Fleuryho nazvanou Quartz. Mošt kvasí v burgundských sudech a v sudech i téměř rok zraje víno, síra jen mírně po malolaktice, bez filtrace. Čerstvá, výraznější aromatika, lehce oxidativnější styl, zralé malvice, citrusová svěžest, energie, linka dřeva. Suché, šťavnaté, čerstvé a řízné, báječná kombinace perfektní pitelnosti a komplexních odboček hodných zkoumání, vybalancované, delší, s potenciálem zrát. Parádní věc.

Champagne Ruppert-Leroy Martin Fontaine Blanc de Blancs Brut Nature je špičkové cuvée producenta z Essoyes (Aube), což je na jihovýchodní hranici apelace a tak nějak blíž do Beaune než do Remeše :-) Od roku 2014 jsou certifikovaná biodynamika, zásadně je ovlivnila jurská legenda Pierre Overnoy, který se stal jejich mentorem, a který jim doporučil instruktáž od Bertranda Gautherota (Champagne Vouette et Sorbée). Vína kvasí spontánně, zrají v burgundských sudech, dělají vždy ročníkové kousky a vždy z konkrétní jediné vinice. Martin Fontaine je vinice na kimmeridžském vápenci, víno čisté Chardonnay ročník 2013, bez dozáže a navíc komplet nesířené. Tmavší barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Bohatší, koncentrovaná, trochu hutnější vůně, pečeně ovocná, podzimní ovoce, kdoule, minerální, trochu pikantnější (tu fascinaci Jurou chápu…), s pěkně zakomponovaným dřevem a takový fajn burgundský štych. Suché, čisté, pěkný kyselina ale celek plnější, zakulacenější, velmi fajn délka. Minerální, ovocné, nádherně strukturované. Svědčí tomu vyšší teplota (11-12°C) a větší sklenice. Fantastické víno! A navíc má bubliny ;-)

Komentáře používají Disqus