pátek 1. června 2018

Třikrát Barbaresco od La Ca' Növa

la-ca-nova-Barbaresco-Montefico-vigna-Bric-Mentina-2015Po několika letech se na nás trh vrací jeden z tradičních producentů parádního Nebbiola, La Ca' Növa, tentokrát v portfoliu dovozce Víno pro Vás. Rodinný podnik s asi 12 hektary a ročník produkcí okolo 50 tisíc lahví se zaměřuje především na terroirové Barbaresco. Vinařství vládne Pietro Rocca se svými syny, Marco má na starosti (především) sklep a Ivan zase vinice. Přehlasované o v názvu je odkazem na původní piemontský dialekt, ve kterém se (na rozdíl od italštiny) běžně vyskytovalo. Ve vinicích, a vlastní pozemky i ve dvou slavných cru Monteficio a Montestefano, jedou čistě, bez pesticidů a herbicidů, v organickém režimu. I ve sklepě čistě, vína kvasí spontánně (v kónických dřevěných kádích nebo v nerezu) bez kontroly teploty a zrají ve 30hl neutrálních rakouských dubových sudech. Lahvují bez filtrace a jen s decentním zasířením :-)

Všechna tři chutnaná Barbaresca jsou uložena v typické lahvi Albeisa s kovovou záklopkou a uzavřena celokorkem. Vína jsem otevřel a postupně odpíjel tři dny. Základ byl přístupný hned ten první, stejně super druhý a třetí už začal trochu upadat. Cru Montefico se první den trochu bránilo naprosto skvělé bylo druhý a třetí den. Montestefano první den vyloženě nepřístupné a i druhý stále docela drsné, teprve třetí se trochu uhladilo. Jinak řečeno jde o mladé lahve a je lepší nechat je zrát nebo alespoň před konzumací dekantovat.

la-ca-nova-Barbaresco-2015Barbaresco 2015 je mixem z různých vinic okolo obce Barbaresco. Tmavší rubínová barva, již lehce známky nazrávání na okraji. Čistá, starosvětská klasická vůně, červené peckoviny, kombinace čerstvých a zralých, lyofilizované jahody, vzletnější. Suché, poměrně výrazné, šťavnatě ovocné, pěkně postavené, relativně dost třísla ale přístupné, je tam určitá lehkost, snadná pitelnost. Moc fajn kousek. Aktuální cena 465 Kč. Jednotlivá cru jsou dražší, ale ne nějak skokově.

Barbaresco „Montefico vigna Bric Mentina“ 2015 tmavší rubínová barva, menší známky zrání. Čerstvé, trochu pikantnější třešňově ovocné, klasické, vzletnější florální tóny, mineralita. Suché, čisté, svíravější, šťavnaté, sladce červeně ovocné, mladičké ale se skvělou strukturou a potenciálem, delší. Zábavné i seriózní, živé, energické, s potenciálem zrát, skvělé víno. Cena momentálně 550 Kč.

la-ca-nova-Barbaresco-Montestefano-2015Barbaresco „Montestefano“ 2015 tmavá rubínová barva. Výraznější, koncentrovanější, tmavší ovocnost, trochu sladší až do džemových tónů. Suché, plné, výrazné, kyseliny, tříslo, koncentrace, hutnější ovocnost. Serióznější, dlouhé, s určitě největším potenciálem zrání z těch tří. Cena z těch tří nejvyšší, aktuální 597 Kč. Ale přiznám se, že Monteficio mělo takovou nějakou nezávaznou „sexy“ veselost aniž by cokoliv postrádalo na komplexitě a z těch tří mne určitě bavilo nejvíce.

Komentáře používají Disqus