středa 6. června 2018

Riedel Performace, vinohradnické extrémy, vysoce hodnocená vína z ČR

riedel-performance-pinot-noirRiedel přišel s novou řadou skleniček tvarovaných pro specifické odrůdy. Říkají jim Performance a Maximilian Riedel se s nimi teď neustále fotí :-) Riedel si vždy zakládal na tom, že jejich skleničky jsou naprosto čisté pokud jde o kalich. Nožka může být barevná, ale kalich musí být dokonale čirý a bez zdobení, aby nijak nerušil barvu vína. Tím se hodně odlišovali od zdobného skla Moseru a dalších. A jejich přístup (a ostatně i tvary sklenek) se v průběhu let stal de-facto standardem pokud jde o seriózní vinné sklo. Performance jsou jejich první sklenky, které jsou uvnitř trochu zvrásněné a vytvářejí tak decentní optický efekt. Hlavním cílem bylo ale zvýšit velikost vnitřní plochy bez nutnosti zvětšit kalich jako takový. Jinak řečeno už je docela těžké přicházet se stále novými tvary a ještě tenčími a lehčími sklenkami a celá ta mašinerie musí jet dopředu, nová hypermoderní továrna být vytížena :-) Na webu mají i nějaké video z výroby a tak podobně. Jak se znám, tak pinotovku nebo ryzlinkovku z téhle řady dříve nebo později ze „sběratelských“ důvodů do domácího skleníku zařadím, ale jinak jsem plně spokojen s jejich naprosto klasickou řadou Vinum a ještě víc s lehkou čistou elegantní Veritas (+ pro speciální účely tu samozřejmě chráním jak oko v hlavě několik z řady Sommeliers). Společně se univerzálkou od Zalto je Riedel Veritas Old World Pinot Noir mojí vůbec nejpoužívanější sklenkou a mám ji v ruce prakticky denně.

Prozrazeno bylo další víno z britské královské svatby, viz i dřívější zápisek. K miskám s pochutinami na recepci šlo popíjet Bourgogne Blanc „Les Sétilles“ 2016 vinařství Olivier Leflaive, klasickou šardonku z vinic v okolí Puligny-Montrachet a Meursaultu. Britský dovozce tohohle vína od července 2017 do ledna 2018 prodal něco pod 2800 lahví. Na konci května jej znovu zařadil do prodeje, to už se o vědělo o jeho zásadní roli, a zbylých 810 lahví se vyprodalo za dvě hodiny. Takhle se to dělá!

mechunqueAurelio Montes, zakladatel slavného chilského vinařství, rozjíždí nový ambiciózní projekt. Na ostrůvku se 120 obyvateli zvaném Mechuque, který si nachází úplně na jihu Chile. Ostrov má nejvyšší teploty v průběhu roku 23°C a nejnižší 4°C, na jednotlivých polohách vysadí Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Albariño a Riesling. A uvidí se, jak to půjde. Předpokládají, že půjdou hodně směrem k šumivým vínům. Révu chtějí pěstovat organicky, ale když to nepůjde, tak samozřejmě technologické postupy a postřiky není problém použít. Stejně jako počítají se „skleníkem“, plastovým zastřešením vinic, které zvedne teplotu o pár stupňů. Líbí se mi posouvání hranic, baví mne snahy o pěstování révy a výrobu vína v hodně severních oblastech a osázení extrémních poloh. Jen si teda nejsem jistý, jestli je zrovna výše uvedený přístup úplně ideální. Ale když máte ty možnosti, volné prachy a tak… :-)

V USA existuje stále několik míst, kde je úplná nebo částečná prohibice. V časopise The Economist je na tohle téma článek, kde se třeba dozvíte, že v prohibičních částech Kentucky je dvakrát větší výskyt varen pervitinu než v těch, kde se pít může. A výrazně častější jsou také autonehody pod vlivem alkoholu, lidé za chlastem musí jet někam daleko a pak se vrací ve stavu zdaleka ne ideálním.

merlot-reginaJsou známy výsledky soutěže Decanter World Wine Awards pro rok 2018. Soutěž je to prestižní, byť by mi teda přišlo lepší, kdyby alespoň nějakou medaili dostalo méně než 2/3 přihlášených vín :-) Letos do soutěže dorazilo celkem 16903 vzorků a hodnotilo je 275 porotců, včetně top světových expertů a všemožných Masters of Wine. ČR sesbírala 68 medailí včetně jedné raritnější platinové, 97 bodů si odnesl suchý Ryzlink rýnský 2016 z Gotbergu. Ale je tam pár dalších extrémně vysokých skóre. Po 96 bodech mají slámová Pálava 2016 ze Sonberku a, odpůrci moravského červeného podržte se pevně židle, Merlot 2015 z vinařství Regina Coeli :-) Zlatou si odnesl ještě Volařík a jeho Ryzlink vlašský „Purmice“ 2016 s 95 body.

Komentáře používají Disqus