čtvrtek 14. června 2018

Festival alsaských vín na Újezdě

mure-riesling-clos-st-landelin-2015Minulý týden se ve Vinném sklepě Újezd 19 konal Festival alsaských vín. K ochutnání bylo něco přes třicet vzorků, úplné novinky v jejich sortimentu, čerstvé ročníky vinařů již dovážených. Ve všech případech, a celkem byla představena šestice producentů, šlo o rodinná vinařství, často pracující v bio(dynamickém) režimu, nějaké to hvězdné jméno i sedláčtější produkce. Alsasko jsem v poslední době dost zanedbával a tak poctivě projel všechna představená vína. Vezmu to, hezky po jednotlivých vinařích, co mne nejvíce zaujalo.

U Domaine Edmond Rentz (Zellenberg) byla povětšinou čistě udělaná typická vína, jasně zařaditelná, přímočařejší ale fajn. Jemnější listnatý vyvážený Sylvaner 2016, ovocnější krémovější hruškově ovocný mírně nasládlý Pinot Blanc 2017, výraznější pocitově lehce botrytický medový ale suchý Riesling Les Alouettes 2015, slušně postavený typický Riesling Grand Cru Sonnenglanz 2016, aromatičtější lehce nasládlý květinový a mýdlový delší Gewürztraminer 2016 a výrazný, nasládle ovocný do hrušek, plnější, decentně těkavý Pinot Gris Grand Cru Froehn 2015.

neumeyer-sylvanerOd Domaine Gérard Neumayer (Molsheim, bio produkce) byla k dispozici dvě vína, z nichž mne bavil hlavně Sylvaner Generations 2016 se sympatickou, trochu složitější listnatější aromatikou, spíše suchý, středně plný, s fajn kyselinou, s lehce pecičkovou hořčinou v dochuti, slušné pití. Les Marnes Auxerrois 2016 byla na můj vkus trochu divočina, výraznější, trochu octové a těkavé, nějaký ten zbytkový cukru, kyseliny a živost, koncentrace, délka, krémovost, ovocnost… šla mi z toho hlava kolem :-)

U Domaine Ruhlmann Fils (Scherwiller) šlo ochutnat šest vín. Přímočarý osvěžující Crémant Brut bych asi neměl problém vypít :-) Ze čtveřice ryzlinků mne bavil základní Riesling Scherwiller 2017, spíše květinovějšího stylu, s fajn kyselinou, přímočaře dobře pitelný. Ale více Riesling Resérve 2016, opět spíše květinovějšího stylu, s velmi fajn kyselinou, pěkně postavený, vybalancovaný, delší.

Domaine Jean-Marc Bernhard (Katzenthal, bio produkce) se představila s pěticí vín. I zde došlo na bubliny, konkrétně Crémant d'Alsace Brut Reserve, čerstvé čisté svěží jablíčkové v aromatice, dobré kyseliny, vyvážené, velmi dobře udělané, dost fajn. Těšil jsem se na Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg 2016 a dostal čisté, svěžejší, jemnější víno, květinovo-ovocné, lehce oříšek, vyvážené, s výraznější kyselinou, dobrá délka. Čekal bych o něco komplexnější projev. Ale fajn to bylo. Líbil se mi Muscat d'Alsace 2016, čerstvý typický představitel odrůdy, voňavý, suchý, s dobrou délkou a pitelností.

mann-riesling-vieilles-vignesU Domaine Jean-Louis Mann (Eguisheim, bio s prvky biodynamiky) šlo vyzkoušet hned osm různých vín. Dost zajímavý byl trochu oxidativně postavený, suchý, čistý Sylvaner Le Mouton Bleu 2016 s bezva kyselinou. Velmi mne bavil Riesling vieilles vignes 2016, vino čerstvé, voňavé, s ovocností do meruňky a dotykem květového medu, suché, čisté, s bezva kyselinou, pěkná stavba a pitelnost, delší, vyvážené. Velmi fajn. Riesling Altengarten 2016 byl v projevu hutnější, důraznější, více medový a s dotyky koření, v chuti ale oproti vůni velmi živé, s výbornou kyselinou, minerální linka až lehce slanost, dost fajn. Staré keře bych ovšem preferoval. Zajímavý byl Pinot Gris Eguisheim 14, zralejší medová lehce botrytická výraznější záležitost, spíše suchá, plnější, delší, bohatší. Pinot Noir Chemin du Soleil 2016 je víno čerstvé, čisté, peckovinově ovocné s trochu mandlovou a sladce kořenitou linkou, suché, čisté, s docela výraznou kyselinou, svíravé, mladistvé, tvrdší.

mure-pinot-noir-V-2016Domaine Muré (Rouffach, bio) je ze všech představených určitě nejslavnější, nejen díky jejich monopolu Clos St. Landelin. Celkem pravidelně piju jejich bubliny a patří mezi alsaskou špičku, zde se ale chutnala šestice suchých vín. Bezva bylo srovnání tří ryzlinků stejného ročníku. Riesling Signature 2015 svěží, výrazný, trochu pecičkově ovocný, medová linka. Suché, čisté, výrazná kyselina, koncentrované, fajn délka. Riesling Côte de Rouffach 2015 čisté, aromaticky jemnější, peckoviny, svěží, minerální. Vybalancované, delší, krásně suché, energické, velmi pěkné. Riesling Grand Cru Clos St. Landelin 2015 o něco pikantnější vůně, minerál, zralá, ovocnost do meruňek a citrusu, dotyk medu. Suché, čisté, bezva kyseliny, plnější, dobře postavené, delší, citrusové, výrazné. U všech ryzlinků, u Côte de Rouffach ale nejméně a obecně mi seděl asi nejvíce, mne trochu rušila znatelná pecičková nahořklost v závěru. Ale všechny byl s klidem rád vyzkoušel doma. Překvapivě hodně se mi líbil Pinot Gris Côte de Rouffach 2015, mladistvý energický v projevu, s expresivnější aromatikou žlutého ovoce, krémové. Suché, čisté, zakulacené a plnější, velmi decentní dotyk cukru, jasné delší zrání na kalech. Bohatší, výborný představitel odrůdy, podle mne jedno z nejlepších vín co tam šlo ochutnat. Gewurztraminer Côte de Rouffach 2015 voňavé, liči, květiny, těžší bohatší aroma ale ještě ne takové to až bolehlavové jak někdy tramín umí být. V chuti jasně nasládlé, kulatější, kořenité, plnější teplejší s výrazným alkoholem, slušně koncentrované a delší. Pinot Noir "V" 2016 (V je zkratka pro Vorbourg, hrozny jsou z tohoto Grand Cru, ale nemohou označení nést) nijak tmavá rudá s lehce fialovými odlesky. Čerstvá mladá aromatika, peckovinové, višně a poměrně výrazné dřevo. Suché, čisté, šťavnaté, dobrá kyselina a délka, pitelnost, čistě udělaný typický pinot s potenciálem zrát.

P.S. Dost jsem zapomínal fotit, takže naprostou většinu lahví nemám. Když tak vám pomůže Google :-)

Komentáře používají Disqus