čtvrtek 7. června 2018

Dvakrát fajn cava a jedno Maďarsko

Mascaró-Brut-Nature-„Pure“-Cava-Reserva-2013Krom oblíbených stálic jsem ze Španělska zase zkusmo nakoupil i nějaké ty nové vzorky a postupně se jimi propíjím. Padla třeba láhev Mascaró Brut Nature „Pure“ Cava Reserva 2013. Rodinný podnik (web) z Vilafranca del Penedès produkuje už po tři generace bubliny, tichá vína a destiláty (a likéry na nich postavené), právě s brandy a spol. slaví asi největší úspěch. Ale i bubliny se jim očividně daří. Hrozny na tyhle pochází z pozemků původně patřících cisterciáckému klášteru v Santes Crues (provincie Tarragona), odrůdově je to 80 % Parellada a 20 % Macabeo, připraveno po šampaňském způsobu (rozhodně nemají problém s  využitím dalšího lisování pod vyšším tlakem a mohou použít jen první jemnější), na kalech v lahvi přes dva roky, po odstřelu ponecháno bez dozáže. Těžší láhev. Výraznější žlutá barva, bohatá pěna a pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá klasická vůně, sušené květy, dotyk minerality, citrusy a citrusová kůra. Suché, čisté, výrazné, čerstvé, s minerální linkou, vyvážené, pěkně postavené, toastové tóny, lehce nahořklé v dochuti. Serióznější, nadprůměrná cava.

Guilera-Brut-Nature-Gran-Reserva-2009S lahví Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 jsme jen o pár kilometrů od sídla předchozí firmy, u obce Lavern, ale tentokrát s hrozny z blízkého okolí. Jde o menší rodinný podnik (web), pokud jde o cavu tak spíš vyloženě malý, ročně rukodělně připraví asi 30 tisíc lahví. Prostě výroba „artesanal limitada“ :-) Specializují si na kousky dlouho vyzrávané, třeba tenhle byl odstřelen v březnu 2018 (tj. na kalech nějakých osm let), i jejich reserva zraje tak tři. Tohle víno existuje i ve variantě brut s 5 g/l cukru, ale chutnaná verze byla bez dozáže. Odrůdově klasika Xarel·lo, Macabeu a Parellada. Citronová barva, výrazná pěna ale jemnější perlení menších bublinek. Čistá, klasická vůně, již zralejší, sušené květy, lehce oříškové, sušené ovoce. Suché, čisté, solidní kyselina ale celek spíše uhlazené, jemnější. Decentně ovocné do bílých plodů, oříškové, dobrá délka. Líbilo by se mi o trochu více kyseliny, což znamená, že pro většinu to bude akorát :-) Z vinařství mám zakoupeno i jejich nejlepší víno z ročníku 2005, až bude nějaká speciální příležitost otevřu, už se těším.

sauska-extra-brut-2012Vína výše mi připomněla, že jsem se nezmínil o jedněch bublinách z Maďarska. Vypili jsme láhev Sauska Extra Brut 2012, směs odrůd Furmint, Chardonnay a Hárslevelű od fajn tokajského producenta (o některých jejich vínech už jsem tu psal, dováží je Vinorum). Hrozny jsou od různých obcí a z několika vinic (Királyhegy, Birsalmás, Középhegy, Padihegy, Istenhegy, Medve), pětina vína fermentovala v sudech, druhotná v lahvi a zrání tamtéž na kalech přes dva roky, dozáž 3 g/l. Citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, svěží, energická aromatika v mnohem připomínající cavu, sušené květy, dotyk citrusové ovocnosti. V chuti velmi suché, florální, slušně dlouhé, s intenzivní výraznou kyselinou a dost přísným projevem. Osvěžující, řízné, ale trošku postrádalo další rozměr a zajímalo by mne, co s tím udělá trocha zrání. Navíc cena je poměrně odvážná, v přepočtu přes sedm stovek, což jsou téměř dvě flašky bublin ze Somló od vinařství Kreinbacher (nebo skoro tři lahve cavy výše).

Komentáře používají Disqus