středa 30. května 2018

Tio Pepe Fino En Rama 2018

gonzales-byass-tio-pepe-fino-en-rama-2018V dubnu jsem se tu zmiňoval, že sherry producent Gonzalez Byass pouští na trh již devátou edici svého Fino Tio Pepe v neupravované En Rama (viz starší text) variantě. Podobné zprávy sem dávám hlavně kvůli těm několika málo nadšencům, pro které dávají smysl a mohou je postrčit si víno pořídit dříve, než se definitivně vyprodá. Dnešní zápisek je pak mou pravidelnou snahou přivést k sherry více lidí :-) Tio Pepe Fino En Rama 2018 jsem zakoupil napřímo ve Španělsku, sem se bohužel nevozí. Nemám to nikomu za zlé, je mi jasné, že to ekonomicky asi nedává smysl (tuplem u vína, které se typicky projevuje úplně nejlépe prvních několik měsíců a není myšleno k dlouhodobé archivaci). Každopádně o Tio Pepe i vinařství jsem tu měl myslím vyčerpávající detaily. Tato verze se od běžné liší v několika důležitých bodech.

První je, že se jedná o stáčku z vybraných 62 sudů (z celkových mnoha tisíc) solery La Constancia v historických budovách Constancia a Rebollo, těch vždy osvěžovaných jen vínem z top polohy Macharnudo. Celková produkce jsou jednotky tisíc lahví. Studenou a suchou zimu zakončilo vlhké mírné počasí, které hodně pomohlo nárůstu výrazného kompaktního flóru. Lahvování, 6. dubna 2018, pak proběhlo bez obvyklých výrazných úprav a víno se dostává do lahve v plně „sudové“ podobě. Jarní termín není zvolen náhodně, právě v této době je flór nejsilnější. Stáčku 2018 označuje sklepmistr Antonio Flores jako „Armonía Perfecta“, perfektní harmonie. A poprvé ho lahvovali nejen do běžných sedmiček a polovičních lahví, ale také velmi limitovaného množství magnumek. Pro en rama lahvování volí design vinět z jejich obsáhlého archivu jdoucího až do první poloviny devatenáctého století, jde tedy o pohled do minulosti nejen stylem vína, ale také vzhledem lahví.

A víno? Pěkná žlutá barva, až do zlaté. Výrazná, bohatá, krásná vůně dost se měnící s teplotou a vzduchem. Výrazně acetaldehydová, starý vagon a vlhké dřevo, slanost, citronová kůra, nálev od oliv a heřmánek, slanost, s tepláním uzená makrela a přismahlá chlebová kůrka… každým přivoněním dostávám chuť na jiné klasické španělské tapas. A jak se je představuji, dost možná si do vína projektuji další aromatické projevy :-) Suché, poměrně výrazné, překvapivě dost kyseliny, citrusové tóny a světe div se i nějaká ta svěží ovocnost, výrazná slanost, důrazné, delší, s mandlově nahořklým a veskrze příjemným velmi dlouhým dozníváním. Expresivní, parádní ukázka stylu. Včera jsem pil jen tak, dneska půjde s rybou, ve čtvrtek dorazím s olivami, sušenou šunkou a ančovičkami. Takový je plán. A pak budu smutný, že jsem vzal jen dvě lahve. Cena byla nějakých 16€ (tj. lehce nad dvojnásobkem běžného lahvování) a to je za velké víno fajn. Bodově bez problémů v zóně 94-96, pokud na tohle hrajete :-)

Komentáře používají Disqus