čtvrtek 10. května 2018

Pětkrát jurský pelikán

domaine-du-pelican-arbois-trois-cepages-2015Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal o vinařství Domaine du Pélican a jejich vínech, v článku stále najdete veškeré potřebné informace. Od těch dob se přeci jen pár věcí změnilo. Vinařství získalo dovozce na náš trh, je jím Domaine R&B. A take se pelikánovi podařilo rozlétnout na vinné lístky špičkových restaurací po celém světě. Určitě díky kvalitě vín, ale rychlost expanze lze určitě přičíst i prestiži a světovému zastoupení burgundské Domaine Marquis d'Angerville, kteří pelikána vlastní. V uplynulých dnech jsem měl možnost jejich vína pít či chutnat hned třikrát. Po jednom byla shodou okolností ve vinném párování ve dvou nejlepších restauracích, které jsem navštívil v New Yorku. A včera ochutnal tři zástupce mladého ročníku u dovozce.

Červené Arbois „Trois Cépages“ 2015 je směs odrůd Pinot Noir (nad polovinu), Trousseau (třetina) a Poulsard (do desetiny) školená v dřevěných foudres. Barva je světlejší rudá a vůně šťavnatá čerstvě třešňová, zralé červené ovoce, jemnější florální tóny. Šťavnaté, středně plné, krásně ovocné, vybalancované, s minerální linkou, delší, doost „burgundské“, nádherné víno. Restaurace Eleven Madison Park ho páruje ke grilovaným šnekům se smrži a bohužel mi přišlo, že ač „nejlepší restaurace na světě“, tak zde se vyložené nadšení z jídla úplně nedostavilo a forma tam zvítězila nad obsahem. Ale k EMP zkusím sepsat samostatný zápisek, možná. Arbois „Trois Cépages“ 2016, které je nyní k dispozici u nás, je víno velmi čerstvé, poměrně expresivní do malých červených plodů, třešně, maliny, v projevu trochu chladnější, herbálnější. Suché, šťavnaté, lehkonohé a energické, výtečně pitelné. Potřebuje určitě čas a ač coby víno bych raději volil patnáctku, tak šestnáctka je taková… jurštější :-)

domaine-du-pelican-arbois-savagnin-Ouille-2016Arbois Savagnin Ouillé 2015 je méně obvyklým pohledem na tuhle odrůdu, z dolévaných sudů (pětistovka tuším a nějaké větší, ale žádné nové) a bez kvasinkového závoje. A tedy „přirozenější“ projev odrůdy. Jde o poměrně expresivní záležitost, především směrem do bílého ovoce, něco jablka, trochu „zelenějších“ florálnějších tónů, dotyk kořenitosti a mírně mandlová oříšková linka. Šťavnaté, s bezvadnou kyselinou, skvěle zakomponované dřevo, osvěžující, delší, vyvážené, seriózní bílé. V degustačním menu restaurace Le Bernardin je víno párováno k rybě, mořský jazyk to byl, a fungoval perfektně. Upřímně všechna jídla tam byla špičková a párování fungovala na jedničku. I tenhle podnik si asi zaslouží samostatný zápisek, uvidíme. Arbois Savagnin Ouillé 2016 je krásně čisté, precizní, strukturované bílé. Svěží bílé ovoce, citrusové tóny, karambola, něco krémovosti, výrazné kyseliny, energie. I tohle potřebuje ještě nějaký ten pátek, ale bude skvělé.

Arbois Chardonnay 2016 je klasicky udělaná podoba odrůdy, mix hroznů z prakticky všech vinic (kromě En Barbi) vinařství a školeno v 350l dubových sudech, z malé části nových. Do budoucna bude i šardonka ze specifických poloh. Víno je to velmi čerstvé a trochu zaprděnější, potřebuje vzduch. Přísnější v projevu, s výraznějších kyselinou, bezva textura, dobře udělané. Trochu chladnější a tvrdší, minerální, dost sympatické. Ale opět potřebuje čas, není to v lahvi ještě ani rok.

domaine-du-pelican-arbois-trois-cepages-2016domaine-du-pelican-arbois-savagnin-Ouille-2015domaine-du-pelican-arbois-chardonnay-2016

Komentáře používají Disqus