pondělí 14. května 2018

Naturální festivaly a dvakrát z Národního parku

zivevinaZačátkem května The Real Wine Fair v Londýně a výstava vín ve Velkých Bílovicích s velkou sekcí domácího (N/n)aturálna. Problematiku naturálního vína s velkým či malým N si vysvětlíme někdy později ;-) V neděli a dnes, nepochopitelně ve stejný termín, 501 Bio-Dyn v Mnichově a RAW v Berlíně. A také Živé vína včera v Bratislavě, kam jsem vyrazil a celkem si to užil. Ve středu spolek Autentista Moravia Magna v Bokovce a o víkendu festival Praha pije víno. Začátkem června B.O.U.M. Inernational Natural Sparkling Wine Fair a o dva dny později Return to Terroir (alias setkání Renaissance des Appellations), oboje ve Vídni. A navíc jsem určitě ještě na něco zapomněl. Autentická/naturální/nízkointervenčí etc. vína už v Evropě fakt není problém přechutnat, tohle jsou v podstatě jen veliké zásadní a pár menších zajímavých akcí za období sotva něco málo přes měsíc! Vlastně to píšu jen proto, že pro jakéhokoliv profesionála z vinného oboru, který nechápe zájem o tyhle vína a názor si utváří na hromadě předsudků (a že jich furt je), už neexistuje žádná výmluva a může si fakt snadno a rychle udělat obrázek o současném stavu věcí. Dost by to pomohlo porozumění na obou stranách.

dobra-vinice-narodní-park-2016To je asi tak všechno, co jsem dneska chtěl napsat. Takový výkřik do tmy, jehož případní příjemci dobře vědí, že myslím právě je :-) Ale aby se neřeklo, tak přihodím poznámky ke dvěma vínům z Dobré vinice. Otevřel jsem v uplynulých dnech dva zástupce jejich základních vín, konkrétně směs Müller Thurgau Ryzlink vlašký a Ryzlink rýnský z Popic z vinice v bio režimu, ve variantě tiché a lehce perlivé. Národní park 2016 je ona tichá varianta, školena sedm měsíců v nerezu s deseti procenty celých hroznů. Jak už jsem psal dříve, tak styl a způsob vzniku tohohle vína se v čase docela vyvíjel, třeba předchozí ročník byl částečně v kvevri. Každopádně aktuální verze má fajn žlutou barvu, v projevu dost živé s lehkou perličkou na úvod. Čerstvé, jemnější, sympatický florálně-ovocný ve vůni, nepodbízivě příjemné. Hodně tomu svědčil čas a vzduch, druhý den víno jakoby trochu „zmohutnělo“, stalo se důraznějším aniž by ztratilo cokoliv ze své lehkosti a pitelnost. Suché, čisté, lehčí až středně plné, vybalancované, lehce krémové, trochu pikantní, něco minerality. Docela fajn struktura i délka. Na základní víno nemám výhrad a pil jsem s velkou chutí!

dobra-vinice-créme-de-parc-national-2017Dobrá vinice Crème de Park National 2017 je v lahvi dokvašený kousek, uzavřeno pod korunkou. Kalnější citronová žlutá barva a fajn perlení. Květinovější aroma, kvasnicové, trochu jablka, hodně čerstvé a svěží, energické. Velmi suché v chuti, lehčí, výrazná kyselina, jen decentní ovocnost do malvic, poměrně dlouhá dochuť s nahořklostí kůry pomela. Tak nějak „pivně“ to láká k dalším douškům, po pravdě. Nic složitého, ale zase dost fajn pití. Obě vína jsem nakupoval v rámci jarní slevové akce přímo od vinařství, ale v nabídce má Dobrou vinici Winegeek, Domaine R&B a další.

Komentáře používají Disqus