pondělí 21. května 2018

Nabušené červené Španělsko, sladká perlivá Itálie a zajímavé Portugalsko

Abadia-Retuerta-Selección-Especial-2013Jak bonus k nějaké větší objednávce španělských vín jsem dostal Selección Especial 2013 z vinařství Abadia Retuerta (web), původem ve vinicích u Sardon de Duero a zatříděno jako Vino de la Tierra de Castilla y León. Na lahvích se furt ještě chlubí titulem nejlepšího červeného světa na londýnské International Wine Challenge pro ročník 2001, ale obecně i s posledními ročníky dostávají obvykle 92-94 bodů. Je to primárně Tempranillo, selekce hroznů ze všech jejich poloh, s podílem odrůdy Cabernet Sauvignon, trochy Syrahu a snad i malinko odrůd Merlot a Petit Verdot. Přes rok ve francouzských a amerických barrique sudech. Tmavá barva, fialový tón. Ovocně zralé, sladší výrazné aroma, teplejší tmavé ovoce, černý rybíz, lesní ovoce, kořenitá linka, lékořice, výraznější projev toastovaného dřeva, trochu vlezlejší. Suché, plnější, výrazné, fajn kyseliny, opět tmavá ovocnost, cassis, pěkné sladší tříslo, čokoláda, dlouhé. Dělají toho hodně, je předvídatelné a tak nějak… zaměnitelně nudné :-) Zároveň archetyp „komerčního úspěšného červeného“, ještě stále.

Ghione-Anna-Brachetto-2017Nedávno jsem otevřel, společně s pár dalšími lahvemi k zahradnímu posezení u grilu, Ghione Anna Brachetto 2017. Jsme v Piemontu, červená odrůda Brachetto macerovaná za studena, v lahvi se nachází perlivé sladké světle červené s nižším alkoholem ve stylu Moscato d’Asti. Sladká, efektní vůně, červené ovoce, dotyk florálních tónů a jemná kořenitost, překvapivě kmín. Sladké, výrazné, ale s bezva kyselinou a osvěžujícím dojmem. Červená ovocnost a vůbec chuť kopíruje vůni. Pije se velmi snadno, zábavná věc. Nic složitého, ale nejspíš dokáže nadchnout mnohé. Dobrovolně přiznávám, že jsem to otvíral coby vzorek na zdegustování a jinak především pro tchýni, ale nakonec toho sám vypil docela dost. Vozí Víno pro Vás.

Bucelas-Capital-do-Arinto-Seleção-da-Confraria-Reserva-2014V sobotu večer u nás doma proběhl „menší“ večírek po festivalu Praha pije víno, docela jsem prověřil kapacitu obýváku. Pár poznámek k vínům mám, vypila se spousta fajn lahví. A k ledasčemu se určitě ještě dostanu. Zaujala mne portugalská láhev Bucelas Capital do Arinto Seleção da Confraria Reserva 2014 (výrobce Quinta da Romeira), což by mělo být čisté Arinto z vápencových půd a vinic ovlivněných vzduchem od Atlantiku. Zlatá výrazná barva. Dost koncentrované ve vůni, již nazrálejší, medová linka. Opulentnější styl, ale stále s dostatkem svěžesti. A linka, která mi nejvíc připomněla vulkanicky minerální styl zralejších vín ze Somló. Suché, dobrá kyselina, plnější, výrazné, medové, nazrálé, slušně postavené. Inu proč ne. Ale dobrovolně přiznávám, že mám prakticky nulové zkušenosti s tím, jak má Arinto z těchto končin vypadat :)

Komentáře používají Disqus