pondělí 28. května 2018

Bílý a červený brouk od Zdeňka Omasty

omasta-veltlinske-zelene-2016Otevřel jsem teď několik lahví od Zdeňka Omasty z Dolních Bojanovic a s chutí je vypil, co nejdříve bych měl jeho nabídku prozkoumat nějak systematicky a napsat něco víc :-) Každopádně důležité je, že ve vinicích i sklepě by vše mělo probíhat čistě, většina vín vidí nějaké (starší) dřevo a tak. Dneska alespoň dvě vína, která mne zatím zaujala nejvíce. A to nejen různými variacemi na broučí viněty, které jsou společné pro všechna vína. Veltlínské zelené 2016 má trochu tmavší citronovou barvu. Výraznější, hlubší vůně, krémovost, florální tóny a něco bílého pepře. Suché, středně plné, dost fajn kyseliny ale kulatější a vybalancované, sympatické, strukturované, pocitově jemně macerované s decentní nahořklostí ke konci, delší. Příjemné a dost zajímavé víno, u kterého mne bavilo si hrát s každou sklenkou.

omasta-brouk-2016O víkendu v rodném kraji jsem otevřel k obědu Cuvée Brouk 2016, směs odrůd Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon. Aniž bych tušil, že si o pár hodin později dám k svačině na otevírání lázeňské sezóny salát s brouky :-) Tmavší rudá barva, fialové odlesky. Čerstvá, poctivá, fajn vůně. Tmavší ovocnost, švestky, zemitější a kořenitá linka. Středně plné, suché, peckovinové, šťavnaté v chuti, něco svíravosti, tříslovin nijak zvlášť moc, pěkně pitelné, čisté, s kořenitou linkou a dobrou délkou. Tenhle styl červené Moravy mohu.

Jo a jídlům z hmyzu patří budoucnost ;-) Samozřejmě ne těmhle nesmyslům „překonej se a sněz cvrčka / červa“, ale surovinám připraveným z nich. Věřím, že mnohem více lidí by to bylo schopno ocenit, kdyby prostě dostali chutný burger připravený z broučího proteinu, než když jim je trend prezentován tímhle stylem.

brouci

Komentáře používají Disqus