středa 11. dubna 2018

Kalné bubliny a zaoceánské plány s víny z ČR

Fratelli-Cosmo-Così-È-Col-Fondo-Conegliano-Valdobbiadene-prosecco-frizzanteO velikonočních svátcích jsem s přáteli otevřel dvě další kalné italské šumivky. Z vinařství Bellenda už jsem měl kupu povedených bublin jak v podobě dnes typické, tak i z řady „tradizione e ricerca“ s věcmi mírně experimentálnějšími :-) Fratelli Cosmo Così È Col Fondo Conegliano Valdobbiadene prosecco frizzante (web) je čistá Glera připravená jen s minimální macerací, který po lahvování projde druhotnou fermentací díky dodání trochy moštu. Obvykle se prý kvašení rozjede hned jak se oteplí, na jaře, okolo Velikonoc. Víno je to spíše světlejší, pikantnější, bílá broskev a dotyk hrušky, příjemné. Výraznější chuť, dost kyseliny, výborná pitelnost, slušná délka, minerální linka, lehce zemité, fajn pití.

L'Antica-Quercia-Sú-Alto-indigeno-2016-sui-lieviti-frizzante-bioO něco více mne ale zaujalo L'Antica Quercia Sú Alto indigeno 2016 sui lieviti frizzante bio (web), taktéž Glera z chladných podmínek, spontánně fermentovaná, školená na kalech, lahvovaná „za čtvrtého úplňku roku následujícího po sklizni“ :-) Dále v lahvi několik měsíců, uloženo v nadmořské výšce 2000 metrů v Dolomitech. Úplně suché, nesířené. Světlejší, lehce opalizující barva, jemné perlení. Čerstvé, lehce pikantní ve vůni, jemně ovocné do jablka, vybalancované, Suché, lehčí, čisté, jemné, svým způsobem elegantní víno, pocitově opravdu takové chladnější, křehčí. Charakterní, zábavná věc. Navíc mám z viněty takový dost japonský pocit, čímž mne víno oslovuje tuplem :-) Oba kousky jsem koupil u Prosekárny.

A to vám pro dnešek musí stačit, lehce nestíhám :-) Včera jsem prezentoval na degustaci méně známé španělské červené odrůdy, den předtím bylo už dvanácté Družstvo…

Thank you all <3 It was fun, right? Twelfth Družstvo already and still we are surprised (and even touched) how many of you will always arrive and how great atmosphere you make. Nice job! :-) Many thanks to @opero_prague for amazing venue and yet better support. To all our DJ’s for great music, even police enjoyed it enough and not forced us to stop it completely ;-) To all who helped us serve the wines and manage check-in. Big thumbs up for Bullerbyn and food they provided. Thanks to @punx23 for our new 9-bottle wine bags! And to all our friends, you know who you are, who helped us so much with this and previous events, to spread our message and didn’t hesitate to spend their time, work and everything to support us. It would not be possible without you! Next Prague Družstvo is planned for the end of June, but we won’t be relaxing in the meantime! There will be three of our events behind the Atlantic – two in New York and one in Montreal. Stay tuned for details and other news! #Druzstvo #druzmese #naturalnekolektivne #spolu #together #wine #wineparty #dj #music #naturalwine #sparklingwine #spring #goingtonewyork

A post shared by Družstvo (@druzstvowinepopup) on


A kdyby to třeba někoho zajímalo, tak teď bude času ještě o chlup méně, chystám se na malý výlet za oceán, kde budeme právě s Družstvem prezentovat česká a moravská (naturální) vína. Jak hezky prozradil časopis Forbes: „Jeden pop-up už proběhl v Rakousku, teď se ale všichni chystají mnohem dál – do New Yorku. Tady na konci dubna a začátku května uspořádají hned dva pop-upy, odpolední v bushwickém foodie svatostánku Roberta’s a večerní na rooftopu hotelu s výhledem na manhattanskou skyline. A po New Yorku bude v rámci družstevního turné následovat ještě jeden pop-up v Montrealu.“ Tak snad nám zmlsaní Američané a Kanaďané neomlátí Portu Bohemicu či Petra Kočaříka o hlavu ;-)

Komentáře používají Disqus