úterý 13. března 2018

Tepovka & obrázkové hodnocení

tepovkaKvanta práce, manželka na několikadenní služební cestě a já stíhám jen tak tak :-) Tak jsem si říkal, jak bych si asi mohl usnadnit hodnocení vína a ušetřit nějaký ten čas. A ještě vyjít vstříc všem těm, kterým zde chybí jasné číselné vyjádření kvality vína. Na svůj… rezervovaný přístup k bodování vína už jsem tu sice několikrát upozorňoval, ale teď mne napadlo jedno elegantní řešení. Minimálně pro reporty z degustací. Už pár měsíců nosím sportovní hodinky s kontinuálním měřením tepu. Prostě si zapíšu čas u každého vzorku a pak to proložím s tepovkou :-) Však pravidelně píšu, u vín naprosto v pořádku a kvalitních co mne ale nijak zásadně neoslovila, že se mi u nich „srdce rychleji nerozbušilo“. Samozřejmě by platilo jen pro degustace, kde sedíte v klidu a navíc všechno plivete, aby pohyb a alkohol neměl zásadní vliv. Pěkná teorie, ne? Fungovalo by to? Nejspíš ne, ale dříve nebo později na tohle někdo udělá aplikaci pro mobily, to mi věřte!

Narazil jsem včera na Facebooku vinařství Les Roques de Cana na vyplněný degustační list. Vyloženě mne to nadchnulo. Zasekl jsem se u něj a přemýšlel, co si pod jednotlivými vzorky představit, jaký tak projev jednotlivé kresby představují. Svým způsobem, kdybych k tomu měl pak seznam vín, by mne některá lákalo zkusit a porovnat s obrázky více, než kdybych tam četl obligátní třešně, třísloviny a dochuť… :-)

28576102_1935398419835358_3454488313567448272_n

Až založím děti a odvalím nějakou tu práci, tak se pokusím začít s reportem k vínům víz následující posty na Instagramu. Většina si rozhodně pár řádků zaslouží! :-)


Pokud máte pocit, že okolo sebe vidíte mimozemšťany, třeba se vám to nezdá :-) Tohle víno je čistá #Garnacha z vysoké nadmořské výšky (přes 1100 metrů), nad vinicí prý často přelétávají UFO a tak vinař @alfredo_maestro zapřáhl mimozemšťany do práce. Není to zas tak neobvyklé, v Châteauneuf-du-Pape byl v minulosti dekretem starosty přelet a přistávání neidentifikovatelných létajících cigár a talířů zakázán, podle téhle historky pak jeden americký vinař pojmenoval své cuvée ve stylu jižní Rhôny "Le Cigare Volant" :-) Marťani jsou víno nesířené, nefiltrované, s hodně vysokým alkoholem a zároveň fajn kyselinou. Trochu divočák! #Grenache #Spain #highaltitute #natural #wine #redwine

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus