pátek 2. března 2018

Pinta bublin, víno v těhotenství, ochlastové nad pade a vše v pořádku na domácí půdě

pol-roger-winstonBrexit přinese Velké Británii, v krátkodobém horizontu o tom myslím není sporu a později se uvidí, docela dost problémů. Ale má různé zajímavé a ne nutně negativní efekty. Kupříkladu vinařství Rathfinny se nechalo slyšet, že hned jak UK z EU vystoupí, tak svá šumivá vína pustí na trh v lahvích objemu imperiální pinty – 56.8 cl. V těchto lahvích už mají na kalech uložen ročník 2015, ale EU dovoluje prodej šumivých vín je v lahvích 37.5 cl, 75 cl a dalších násobcích 75 cl. Imperiální pinta byla oblíbenou velikostí lahve bublin Winstona Churchilla, prý super pro jednoho na večeři a pro dva u oběda, a v tomto objemu je naprosto běžně připravoval i jeho oblíbený dům Pol Roger. A to od ročníku 1874 až do ročníku 1973. Nyní se tento slavný producent nechal slyšet, že nejen Churchillem preferovanou velikost opět rádi připraví a na UK trh dodají. Jinak pokud jde o regulace, tak třeba i do USA je problém s exportem lahví atypických velikostí a zvláštností, není to jen specialitou EU :-)

Víno v těhotenství? Wine Spectator docela pěkně shrnul aktuální poznatky. Není to úplně krátké, ale rozhodně zajímavé čtení. A nechce se mi ho zde nějak zbytečně zjednodušovat. Prostě platí, že lepší je nepít. Sem tam trochu nejspíše nevadí, ale je zde klasický problém „blbě se to hlídá“, jakmile si něco málo dovolíte je mnohem snazší to prostě přehnat, než když úplně abstinujete. Ale pokud si jednou za čas při nějaké oslavě nebo významné příležitosti skleničku dáte, tak potom není nutné probrečet několik večerů, že jste zrůda co ubližuje svému budoucímu dítěti. Ten stres bude mít ve výsledku asi horší efekt :-)

Mají dost peněz, cvičí, nekouří, deprese je netrápí. Zajištění a úspěšní lidé po padesátce si ale jednu neřest přece jen hýčkají – příliš pijí.“ Sice starší, ale dost zajímavý článek v časopise Forbes.

Dorazila mi tisková zpráva Vyjádření prezidenta svazu vinařů JUDr. Tibora Nyitrayho k závěrům kontrol SZPI, ač to obvykle nedělám tak uveřejňuji „pozitiva a životní jistoty“ poselství v plném znění (protože jsem tiskovku nenašel na webu svazu k odkazování a navíc se mi antivirus snaží přístup na svazové stránky blokovat). A pevně doufám, že realita následujících měsíců ukáže, že je skutečně vše úplně v cajku :-)

„Informace SZPI o výsledku kontrol prodeje vína nás nepřekvapily. Do značné míry se naplnila naše očekávání v souvislosti s dopadem novely vinařského zákona. Pravdou sice je, že plná účinnost nastala až od 1.1.2018, ale již samotné projednávání zákona a veřejná komunikace nedobrého stavu ve věci prodeje, zejména sudového vína, přispěly k eliminaci podvodných jednání ve smyslu falšování vína a klamání spotřebitele. Na druhou stranu je alarmující, že se objevily nové formy podvádění např. přidávání aromatických přídavků. Velmi vítáme, že SZPI akreditovala metodu, která pomáhá odhalovat taková protiprávní jednání.

Jsme také rádi, že se nenaplnily katastrofické prognózy, podle kterých mělo po zavedení novely vinařského zákona docházet k masívnímu krachu prodejců vína. Oficiální čísla ukazují, že naopak došlo meziročně k nárůstu počtu evidovaných provozoven, což svědčí o zvýšení důvěry podnikatelů v našem segmentu trhu.

Doufáme, že po zavedení některých dalších připravovaných opatření týkajících se zejména dovozu vína ze zahraničí dojde k ještě vyšší transparentnosti trhu s vínem nebaleným, nabízeným k přímému prodeji zákazníkům a také baleným do obalu pro spotřebitele. Potěšující také je, že prohřešky týkající se vína domácího původu jsou jenom ojedinělé a vztahují se pouze k selhání některých jednotlivců. Nicméně jedním z úkolů, které uložila valná hromada SVČR, je provést po roce plné účinnosti novely zákona analýzu jejího dopadu. Věříme, že pozitivní trend bude i nadále pokračovat. V souvislosti s tím doufáme, že státní orgány, zejména SZPI nepoleví v oblasti odhalování nekalých jednání.“

Komentáře používají Disqus