čtvrtek 1. března 2018

Love & Grapes od Freda Nigera

niger-ecu-gloria-toscanaFrédéric Niger Van Herck, vinař stojící za špičkovými terroirovými biodynamickými muscadety vinařství Domaine de l'Écu (web, můj dřívější zápisek o nich), připravuje i spoustu dalších vín. U nich můj vztah už zdaleka tak nekritický není a ač jsem považován za vinného zvrhlíka, tak krása jeho nesířených kousků z amfor mi sem tam unikala :-) Včera jsem ale měl možnost ochutnat tři jeho vína z úplně nového projektu Le Temps des Copains (nebo také Love & Grapes), což je speciální spolupráce mezi Fredem a jemu nejbližšími naturálními vinaři nejen z Francie. Bere si od nich v tanku nedoškolené víno (vždy certifikované bio či biodynamické a nesířené), kterému pak věnuje péči ve svém sklepě, dokončí je v amforách a lahvuje bez dalších zásahů a také bez síření. Šarže nejsou nutně úplně malé, může jít i o jednotky tisíc lahví. A ceny také nejsou vyloženě lidové (rozuměj na úrovni jeho vlastních dražších věcí), ale ručí za ně jménem svým a své domény, přičemž zároveň úplně jasně uvádí jméno vinaře a vinohradníka, který odvedl většinu úvodní práce. A upozorňuje tak na jeho existenci. Vlastně se mi ten systém docela líbí, byť běžně bych měl s přítomností dovozového vína ve sklepě biodynamika drobátko problém… :-) Ve Fajnšmekru jsem si projel jedno bílé a dvě červená a byl veskrze spokojen.

Gloria 2016 by mohlo zamotat hlavy tvůrcům vinných lístků v restauracích. Autorem základu je totiž Franceso z Cosimo Maria Masini, tedy biodynamik z Toskánska. Je to italské zemské víno, odrůdově Vermentino, s několikadenní macerací slupek. Tmavší žlutá, opalizující, lehce perlička. Čerstvé, pikantní, trochu divočejší, s florální linkou, sušené květy, citrusová kůra. Suché, s příjemnou kyselinou a pitelnost, pěkně postavené, decentně svíravé, živé, energické, lehce zemitý dojezd, zajímavý kousek.

niger-ecu-astra-gamayVíce mi ale seděla obě červená. Astra 2016 je odrůda Gamay z Loiry, konkrétně celkem známé polohy Les Ronces, zde je autorem Benoît z Domaine Landron Chartier. Čerstvé, vzletně expresivně ovocné, bezsirně živé a lehce funky, se zajímavou pepřovou kořenitou linkou mletého černého pepře. I v chuti živé, suché, energické, šťavnatě ovocné a trochu svíravé. Lehkost, pitelnost, zábavnost. Toho by se láhev dala vypít docela snadno, dovolil bych si tvrdit.

niger-ecu-fratis-syrahFratis 2016 je čistý Syrah, autorem je Philippe z Domaine Viret, tedy od již známějšího producenta v Côtes du Rhône a propagátora technik jdoucích daleko nad rámec biodynamiky, říkají tomu „kosmokultura“. Tohle víno je temné a od pohledu „nabušenější“. Voňavé, především směrem zralé tmavé ovoce, černá oliva, trocha pepře a badyánu, lehce zemitost a kamenitá linka, masitější projev. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselin i tříslovinami, tmavě ovocné, živé, energické, masitější vůně, pěkná tvrdší struktura, vrstevnaté, opět minerálně kamenité. Zábavné a zároveň seriózní víno, potěšilo!

Existují ještě dvě další vína v téhle řadě, které jsem zatím neměl možnost ochutnat. Jo a pokud by vám přišlo, že vám viněty něco připomínají (čímž se rovnou omlouvám se za nekvalitu fotek, zapomněl jsem si foťák a telefon mám již lehce obstarožní model), tak se ve všech případech jedná o fresky z dominanty areálu Pražského hradu, katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

Komentáře používají Disqus