pátek 16. března 2018

Kalorie povinně, Latour v prodeji, doba plastová

moscato-label-nutritionPřed nějakou dobou jsem tu měl článek o alergenech ve víně (který by si zasloužil aktualizaci o některé zajímavosti, obzvláště s ohledem na obsah lepku kvůli těsnění v čelech sudů) a další o kaloriích ve víně. A teď to začíná vypadat, že nově (resp. do roku 2022) bude mít pivo, víno i destiláty povinnost uvádět na vinětě složení a nutriční hodnoty, včetně kalorií. V současnosti mají nápoje s obsahem více než 1.2 % alkoholu (překvapivě) výjimku a oproti ostatním potravinám tyto údaje uvádět nemusí. Byť někteří producenti, především se to týká piva (a například na vinětách v UK supermarketech někdy i vína), se o ně podělí dobrovolně. V USA je najdete u vín s méně než 7 % alkoholu, povinně tedy kupříkladu pro leckterá Moscato d’Asti. Zajímavé určitě bude, které všechny přidávané látky budou dle OIV na seznamu pouhých „processing agents“ a nebude tedy nutné je v seznamu použitých ingrediencí uvádět.

Je to už šest let, co legendární Château Latour opustilo běžný systém prodeje vín v Bordeaux, En Primeur, a rozhodlo se jít jinou cestou. Naposledy prověřeným způsobem vypustilo ročník 2011 a od té doby každý rok uvolňovalo do prodeje jen rezervy starších vín, ale celou novou produkci od ročníku 2012 drželo v zásobách a nechávalo zrát. Za pár dní pustí první z těchto vín na trh, druhé víno Les Forts de Latour 2012. A bude zajímavé, jakou cenovou politiku zvolí. Společně s novinkou uvolní též Latour 2006, zásobu která nešla na trh v rámci tehdejšího en primeur, ale jinak už na trhu běžně je. Na Latour 2012 a novější si budeme muset ještě hezkých pár let počkat, vína chtějí začít prodávat až jako zralejší a připravená k pití (z jejich pohledu, samozřejmě). Odvážný krok. Který si vinařství, co ročně vystřelí zhruba 150 tisíc lahví a více než třetina z nich je hlavní značka, u které šel ročník 2011 na trh za skoro 13 tisíc a bývalo to i mnohem více, asi může dovolit :-)

A když jsme u Bordeaux a cen… nedávno jsem se tu zmiňoval u novém ultra prémiovém víně COS100 od Château Cos d'Estournel a psal, že „cena zatím není známa, ale jak znám Cos d'Estournel, tak bude sadistická.“ Inu cena už oznámena byla a je to sympatických 23 tisíc euro za flašku. Ale je to velmi limitovaná produkce a navíc formát double magnum, v přepočtu na sedmičku je to „jen“ 5750€. To jde, ne? :-)

29063130_811956475655829_2437471357265510400_o (1)

Nedávno jsem tu měl tiskovou zprávu, jak nové legislativní změny ohledně prodeje vína přinášejí pozitiva a životní jistoty. Inu možná není všechno tak ideální, alespoň titulek článku „Stáčené víno ve vinotékách skokově podražilo, prodejci viní zákon” by tomu napovídal. Navíc, místo zavedených KEGů, vinotéky teď jedou nevratné bag-in-boxy. Viz ilustrativní fotografie z Pálavské vinotéky. Takže hromady odpadu navíc. Nemluvě o tom, že ve vlhčích skladech mají ty krabice tendenci… poněkud ztrácet na pevnosti. Takže když jich máte pár na sobě, může se vám to celé krásně zbortit. Pokrok nezastavíš!

Komentáře používají Disqus