pondělí 19. března 2018

Bubliny, Malbec, Weisser Burgunder a Božkov Republica

Terrazas-de-los-Andes-Malbec-2015O víkendu jsem shodou okolností pil dvě velmi odlišná vína z portfolia koncernu LVMH – Champagne Veuve Clicquot Ponsardin Brut, prostě klasickou žlutou vinětu, a Terrazas de los Andes Malbec 2015, horské (1070 metrů nad mořem) červené z Argentiny, konkrétně oblasti Mendoza a údolí Uco, základ produkce tohoto vinařství. K bublinám myslím netřeba nic dodávat, ze základu dvou šampaňských megaproducentů dostupných naprosto všude vždy preferuji vdovu před Moëtem a dokonce mi obvykle opravdu chutá. Poměrně výrazná žlutá barva a vytrvalé perlení menších bublinek. Aromatika kombinující zralé jablko, toastové tóny, kouřovost, poměrně výrazná autolýza a vliv rezervních vín, zralá hruška, něco krémovosti. Suché, byť dozáž jasně znát, vyvážené, opět žlutá ovocnost a krémovost a toastový tón, slušná délka. Dovolil bych si tvrdit, že by klidně zvládlo menší dozáž, ale to by se ho třeba prodalo o pár set tisíc lahví méně :-)


A Malbec? Výraznější rudá, fialové odlesky. Sladší intenzivnější ovocná aromatika, tmavé peckoviny, kořenitá linka a dotyk čokolády. Suché, čisté, sladce ovocné v chuti, měkčí třísloviny, delší ovocná dochuť. Proč ne, solidní kousek s dobře zapracovaným dřevem. Ale cena okolo čtyř stovek je za podobný styl docela dost, upřímně.

Geil-Weisser-Burgunder-2016-trockenPři víkendovém pobytu na horách padla láhev Geil (kompletně Weingut Oekonomierat Johann Geil I. Erben GbR, kdo se s tím má psát…) Weisser Burgunder 2016 trocken z Pfalze, víno z jejich základní gutsweine řady. Burgundská láhev se šroubovým uzávěrem. Citronová žlutá barva. Čerstvá, čistá vůně, především směrem žluté ovoce, hruška a trochu tropické ovoce, krémovost. Suché, čisté, s dobrou kyselinou a dotykem zbytkového cukru, uhlazenější, snadno přístupné, dobře pitelné. Nic složitého, ale fajn. Jejich základní ryzlink mi přeci jen sedí o trochu víc, ale tohle bude davy bavit.

bozkov-republicaA když jsme u těch „spotřebních“ produktů… ochutnal jsem a vypil pár sklenek Republica Exclusive Rum z produkce „tuzemákového“ giganta jménem Božkov. Zde se jedná o snahu o prémiový produkt, pravý třtinový rum který osloví tu obrovskou skupinu lidí, kteří na něm teď ujíždějí, za rozumnou cenu. Produkt oslavující „prvorepublikové hodnoty“, na trh vypuštěný s blížícím se stoletým výročím samostatného státu a vinětou, která se podle mne tedy opravdu povedla. Mělo by jít o směs „až 8letých rumů z Nikaraguy, Dominikánské republiky, Barbadosu a Jamajky.“ Dobrovolně přiznávám, že rum spíše nevyhledávám, je to na mne obvykle moc měkké a sladké pití a prostě v tom nenalézám nijak zásadní potěšení. Ochutnal jsem, v rámci sebevzdělávání, všechny ty superpopulární značky jako Zacapa či Diplomatico v jejich různých variantách a také kupu dalších, ale jen naprosto výjimečně (drsnější styly) mne něco opravdu oslovilo. Pak přišla božkovská Republica a… nic se nezměnilo :-) Voní to poměrně intenzivně, dominuje karamel a sladkost, k tomu se přidává sušené ovoce jako datle a švestky, je tam nějaká ta vanilka… takové trochu dezertně vánoční, vlastně :-) V chuti opět sušené ovoce, výraznější sladkost, melasa, alkohol uměřený (38 %) a celek líbivě uhlazený. Jako není to špatné a věřím, že s tím zaujmou mnohé (a já si dal dobrovolně druhý den znovu, při hlídání děti blbnoucích v mínus deseti ve zmrzlém sněhu). Obzvláště teď s hodně agresivní cenovou politikou při vstupu na trh, půllitrovka se dá sehnat od 220-230 kaček a sedmička o nějakých 50 více. Na stole bude navíc vypadat parádně. Jinak na fotce se chladí ve sněhu, ale pil bych spíš při teplotě pokojové :-)

Komentáře používají Disqus