středa 14. března 2018

Bio Bordeaux a družstevní Clairette de Die

Ouzoulias-BordeauxMnožství Bordeaux v bio(dynamické) produkci utěšeně stoupá. Před nedávnem jsem měl možnost ochutnat dvě vína, u kterých ovšem nejde o žádnou novinku a sledování aktuálních trendů, na svých vinicích v Saint-Emilionu v bio hospodaří už od roku 1989! Konkrétně se jedná o vinařství rodiny Ouzoulias, s Claire Ouzoulias jste se mohli setkat před dvěma lety na večírku ve Fajnšmekru (který teď její vína vozí) a následně na festivalu Praha pije víno, kam dorazila s Fredem Nigerem z Domaine de l'Écu. Clos Chante l'Aloutte Saint-Emilion 2015 (převaha Merlotu nad Cabernetem Franc) je víno ovocné, vyzrálejší červené plody, dotyk dřeva. Suché, čisté, s dobrou kyselinou a již se uhlazujícím tříslem, nazrávající. Pěkně udělané, sladší červená ovocnost, dobrá délka. Přímočařejší ale příjemné pití. Château Franc-Pourret Saint-Emilion Grand Cru 2015 (zhruba na poloviny Merlot a Cabernet Franc, starší keře 50+ let, z pěti nové barrique sudy) pěkná, výraznější vůně, sladší ovocnost, znatelnější toastované dřevo, kořenitá linka. Plnější v chuti, suché, pěkná kyselina, výraznější třísloviny, koncentrovanější, tmavší sladší ovocnost. Klasicky provedené, delší, čisté, pěkné postavené delší Bordeaux, zatím dost mladé.

Jaillance-Clairette-de-Die-Brut-BioObvykle vyhledávám menší „rukodělná“ vinařství, ale občas mi skončí v košíku i něco jiného. Jaillance je tradiční družstvo z údolí Drôme specializující se na bubliny, momentálně má přes 200 členů a obhospodařuje téměř 1200 hektarů vinic apelací Clairette de Die a Crémant de Die (což jsou téměř tři čtvrtiny celé plochy apelací) a ročně připraví přes osm milionů lahví bublin. Z jejich sortimentu jsem nesáhl po Tradition variantě Clairette de Die, vínu připraveném metodou ancestrale (dokvašením v lahvi, dneska se z pét natů dělá velké haló, ale tady vám je stabilně střílí družstvo v milionových počtech ;-)) s nižším alkoholem a zbytkovým cukrem, primárně z odrůdy (paradoxně vzhledem k jménu) Muscat Blanc à Petits Grains a maximálně jedné čtvrtině Clairette, ale po okrajovějším Clairette de Die Brut a navíc Bio (mimochodem mají i variantu z vinic v Demeter certifikované biodynamice). Tohle víno jede klasickou druhotnou v lahvi a je to stoprocentně odrůda Clairette Blanche. Světlounká barva, pěkné jemnější perlení. Čerstvá vůně, bílé květinová, lehce jablko, bělomasá broskev. Suché, čisté, krémově hebčí, spíše suché, krásně osvěžující, s lehce minerální linkou v dochuti. Snadno přístupné, výborně pitené. Stylově to myslím osloví hlavně milovníky slušného prosecca. Vlastně proč ne.

Komentáře používají Disqus