středa 28. března 2018

5x bio Rhôna od Domaine Réméjeanne

remejeanne-Les-Genévriers-2013Otevřel jsem v uplynulých týdnech postupně několik lahví červeného Côtes du Rhône z Domaine la Réméjeanne (web), rodinného podniku z obce Sabran hospodařícího na 35 hektarech v certifikovaném bio. Dnes jej vedou otec a syn Rémy a Olivier Klein. Jejich předci pocházejí z Alsaska a Lotrinska, ale na Rhônu to vzali přes Tunis a Maroko :-) Hrozny, ručně sbírané a tříděné na vinici i ve vinařství, kvasí spontánně. Obvykle tam probíhá nějaká macerace za studena. Školení probíhá především v betonových tancích, byť pro některá vína (top bílé a červené Les Églantiers) využívají i starší větší dubové sudy. Červená vinifikují obvykle bez síření až do lahvování a někdy bez síry úplně. Lahvuji, s minimální filtrací nebo bez ní, do burgundských lahví uzavřených celokorkem.

Un Air de Réméjeanne 2014 Côtes du Rhône má dost fajn vinětu, je to jejich základní „zábavné“ červené, směs Grenache 80 % a Syrah 20%, spontánní fermentace a čistě v betonu. Již nazrálejší vůně, především červené ovoce, jahoda, kořenitá linka. Suché, dobrá kyselina, červeně přímočařeji ovocné a snadno pitelné, lepší trochu nachlazené (klidně 15°C nebo i trochu méně).

V Les Chèvrefeuilles 2014 Côtes du Rhône dominují mladé výsadby odrůdy Syrah, zhruba po deseti procentech mají mladé výsadby odrůd Grenache a Mourvèdre a ještě je v tom trocha Marselanu a také hroznů ze starých keřů Carignanu, které jsou zpracovány karbonickou macerací. Opět čistý beton. Granátová barva. Čerstvější, kamenitější masitá vůně, taková trochu tvrdší „severnější“ červená ovocnost, trocha pikantních tónů a kořenitosti. Suché, výraznější kyseliny a tvrdší ale vyvážené, mladistvé, energické, pěkně postavené, výborně pitelné. To se mi líbilo dost.

Un-Air-de-Réméjeanne-2014remejeanne-Les-Chèvrefeuilles-2014remejeanne-Les-Arbousiers-2013

Les Arbousiers 2013 Côtes du Rhône je 60 % Grenache a 40 % Syrah z výsadeb „běžného věku“, v průměru okolo 25 let, školeno zhruba rok v betonu. Tmavší granátová barva. Již znatelně zralejší s náznaky oxidace, tmavší ovoce, ostružina, moruše, kořenitá linka. Suché, výraznější a plnější, dobrá kyselina a délka, znatelnější tříslovina, svíravost, dobrá stavba.

Les Genévriers 2013 Côtes du Rhône Villages je 60 % je Syrah a 40 % Grenache, z výsadeb 50+ let starých, vyzráváno v betonu rok a půl. Tmavší barva, fialový tón. Klasická, výraznější hodně pěkná vůně. Štavnatá byť tmavší sladší ovocnost, tmavé peckoviny, kořenitá linka, badyán, trocha kůže. Suché, s velmi pěknou kyselinou a šťavnatostí, výraznější ale jemnozrnné třísloviny, dobře postavené, delší, strukturované červené. Líbí se mi dost. Navíc výborný potenciál dále zrát.

remejeanne-Terre-de-Lune-2015Terre de Lune 2015 Côtes du Rhône je stoprocentní Syrah z výše (280 metrů) položených vinic, fermentováno a školeno dále rok v betonu, připraveno úplně bez síření. Tmavší barva lehce do fialové. Příjemná energická ovocnost, drobné lesní plody, výraznější kořenitá pepřová linka. Suché, šťavnaté ovocné, s výbornou kyselinou až trochu tvrdším projevem, minerální linka a energie, dobrá délka. Typický a výborně udělaný Syrah.

Sice jsme v jižní části Rhôny, ale z poznámek je tak nějak zřejmé něco, co už vím dlouho. Je mi bližší Rhôna severní a odrůda Syrah a i zde mi více seděla vína, která staví právě na téhle odrůdě. Terre de Lune bych naslepo nejspíš poslal právě do severnější části oblasti a moc se mi tohle víno líbilo, ale parádní byla i směs Genévriers a ostatně i mladistvé osvěžující Chevrefeuilles. Vinařství je v portfoliu Ivana Tomka alias rhona.cz.

Komentáře používají Disqus