čtvrtek 22. února 2018

Morava v tisku, Pouilly-Fuissé 1er Cru, Tyson Stelzer o Champagne a bubliny 100+ let na kalech

nestarec-gin-tonicVždycky mne potěší, když objevím pozitivní reakce na vína z „okrajových regionů a zemí“ (rozuměj třeba Česká Republika nebo Slovensko…) v běžných zahraničních magazínech, tedy ne nějakých vyloženě vinných speciálkách. Třeba tenhle článek v Bon Appétit působí hodně nadšeně a Morava tam má hned dva zástupce. Ano, všechna vína představují „naturální vlnu“, ale tím si radost kazit nenechte, někdo našemu vinařství reklamu dělat musí ;-) Taková Francie to má jednodušší, že jo. Hlavně díky poptávce v Číně a USA se francouzský export vína a destilátů vyšvihl do nových rekordních čísel, zatímco u Francouzů utěšeně stoupá spotřeba piva a koktejlů :-)

Ve studiu burgundských apelací je třeba nezaspat. Kupříkladu to vypadá, že po více než deseti letech práce nás v Pouilly-Fuissé čeká přehršel 1er Cru! K prvnímu únoru začalo finální veřejné připomínkování (ale neočekávají se problém, vzhledem k tomu, že vše je výsledkem předchozích dlouhých debat a hlasování) a když všechno dobře půjde, tak by již vína z letošního ročníku, ale nejpozději toho příštího, mohla na vinětách nést nové prestižní označení. Konkrétně se jedná o 22 vinic a zhruba 23 % (182 hektarů) z celkové rozlohy Pouilly-Fuissé. Součástí povýšení bude i zpřísnění pravidel – snížení maximálního hektarového výnosu z 60 na 56 hektolitrů a naopak zvýšení minimálního objemu alkoholu z 11 na 11.5%. Což ovšem většině vrásky dělat nebude, výnosy jsou zde v průměru okolo 40 hl/ha a alkohol obvykle snadno překračuje 12 %. Pokud by vás zajímal seznam (pravděpodobných) budoucích 1er Cru, tak jsou to polohy Aux Bouthières, Aux Chailloux, Le Clos de Solutré, La Frérie, Pouilly, En Servy, Vers Cras, Au Vignerais, Aux Quarts, Le Clos Reyssier, Les Chevrières, Le Clos de Monsieur Noly, Le Clos, Les Brulés, Les Ménétrières, Les Perrières, Vers Pouilly, Les Vignes Blanches, En France, Les Crays, La Maréchaude a Sur la Roche.

Pouilly-Fuissé

Pokud jde o hodnocení vína, a týká se to i všeho co připravil na téma Champagne, tak Tyson Stelzer nepatří vyloženě mezi mé nejoblíbenější kritiky. Ale zpracoval mnoho hodně zajímavých materiálů co rozhodně za pozornost stojí. Nyní dal ke stažení The Champagne Guide Master Edition 2011-2019, 278 stran s nějakými těmi zajímavými informacemi a především hodnocením stovek a stovek vín mnoha šampaňských producentů. Průvodce je zdarma pro majitele kteréhokoliv z jeho tištěných The Champagne Guide (kde najdete heslo ke stažení). Úplně zdarma pak dal k dispozici přehled Champagne’s Top Ten Rock Solid Performers and Movers & Shakers, The code breaker’s guide to unlocking champagne a 100 champagnes to try before you die. Zběžně jsem ten poslední seznam projížděl a musím s politováním připustit, že jsem z té stovky měl naprosté minimum. Ještě nesmím umřít! Ale teda pravděpodobnost, že zkusím všech sto, je téměř nulová :-)

Když jsme u toho šampaňského… V roce 1900, po dlouhém období masivních dešťů, došlo u producenta Pol Roger ke kolapsu zdi, která sebou vzala i přilehlé budovy a pod tíhou toho všeho došlo k propadu stropu a zavalení sklepa. Pohřbeno bylo 1.5 milionů lahví vína a 500 sudů. Snahy o prokopání tunelů a záchranu vína vzdali jako příliš riskantní poté, co se o zhroutil další sklep sousedům, a raději začali budovat nanovo na Avenue de Champagne. Z obrovské ztráty se jim podařilo vzpamatovat a o 118 let později se, při přípravách na výstavbu nové balící linky na místě původních budov a sklepů, podařilo 19 původních a nepoškozených lahví vykopat. Vzhledem k vlhku a špatnému počasí je toto zatím poslední objev, ale třeba se zadaří vyhrabat i další kousky. Podle všeho se jedná o ročníky mezi 1887 a 1898 a vína jsou stále na kalech, před konzumací bude třeba kaly setřást a vína odstřelit :-) Ochutnat něco takového by mne samozřejmě docela zajímalo…

Komentáře používají Disqus