pondělí 26. února 2018

Michael Wenzel a 10 let Furmintu Vogelsang

michael-wenzelPředloni v září jsem se tu rozplýval nad lahví Furmint Vogelsang 2014 z vinařství Michael Wenzel (web) z Rustu a zařadila se tenkrát mezi top vína, které jsem ten rok měl možnost pít. Před pár dny pak vinař dorazil do Prahy, aby ve vinném baru Veltlín představil vertikálu právě furmintu z vinice Vogelsang. Jedno se o dost unikátní degustační příležitost, první takovou vertikálu vůbec a ochutnávku zajímavou i pro samotného vinaře. O vinařství a vinici už jsem se rozepsal dříve, dnes jen ve zkratce. Vogelsang je poloha, kterou furmintem osázeli vůbec nejdříve, je tam křemen, rula a svor. Dnes ji obhospodařují v bio(dynamickém) režimu. Lisují celé hrozny, kvasí to spontánně, vína zrají v pětistovkách sudech. Michael Wenzel, vinař navazující na vinařskou historii od roku 1647, je moc vtipný a milý chlapík, který si fakt užívá hádanky a v jednom kuse se vás na něco ptá a nutí vás tipovat si, co bylo u vína/ročníku/něčeho jinak, který vzorek má kolik cukru/kyselin a tak. Mimochodem prapředci rodiny jsou možná z Čech a Michaelův otec má silný pozitivní vztah k původní monarchii :-)

Furmint Jungfernlese 2017 bylo jednou ze dvou vybočení z Vogelsang vertikály, je to jejich základní víno odrůdy, lahvováno v prosinci a na trh jde teď. Mladičké, florální a lehce jahodově ovocné, suché, čisté, svěží, slušně postavené. Nic přísného, lehce oříškové, příjemné, vybalancované bílé.

Furmint Vogelsang 2016 Magnum je ročník výrazně poznamenaný jarním mrazem, hrozny jsou zhusta z druhé násady. Výraznější projev, poměrně zřetelné dřevo, mladistvé, působí ovocnějším dojmem. Suché, výrazné, fajn kyseliny, strukturované, slušně dlouhé, výborně pitelné. Trochu zakulaceno dřevem a decentně zemitý dojezd.

Furmint Vogelsang 2015 Magnum je ročník extrémně teplý, ale víno tak na první dojem nepůsobí. Aromatika je jemnější, florální, decentně ovocná, jahoda. V chuti suché a poměrně čerstvé, jemnější, kyselina úplně bez problémů. Lehkost, elegance, fajn.

wenzel-furmint

Furmint Vogelsang 2014 je ročník naopak velmi chladný. Víno je v projevu jasně zralejší, kouřové, minerální, lehce reduktivně zaprděné, pikantnější, malvicová a citrusová ovocnost. Suché, čisté, šťavnaté, tvrdší a pěkně strukturované, delší, zajímavé. Kouřové, lehce herbální, nízký alkohol, hodně fajn pití. Ale já jsem trochu úchyl na tenhle styl, však jsem se zamiloval do Semillonu z Hunter Valley…

Furmint Vogelsang 2011 Magnum opět spíše jemnější aroma, květinovost, jahůdka, minerální linka. Suché ale jemný dotyk cukru tam je znát, zralejší, kulatější, měkčí a uhlazenější, znát je i teplo a vyšší alkohol 13.6 % (přičemž někdy má klidně pod dvanáct a netrápí se tím), později trochu zvláštní „lančmítová“ linka.

Furmint Vogelsang 2010 již hodně nazrálé aroma, zřetelnější oxidace, květinové, kořenité a medové. V chuti suché, výraznější kyseliny, relativní plnost, již hodně zralé, s pecičkovo-medovým dojezdem. Stále ještě v kondici, ale už se láme.

Furmint Vogelsang 2009 Magnum složitější, komplexní vůně, sladší květinová, minerální, jemná ovocnost, dotyk jahod. Suché, čisté, slušné byť nižší kyseliny, hladší, květinové, lehce s dozníváním cukrové vaty. V chuti teplejší a trochu postrádá švih.

wenzel-furmint-vogelsang

Furmint Vogelsang 2008 je první rok kdy jeli plně organicky a zároveň rok s brutálním tlakem plísní. V aromatice výrazně nazrálejší ale zdaleka ne tak jako ročník 2010, jemnější linky, lehce zaprděné, minerální. Suché, čisté, s moc pěknou kyselinou, delší, vybalancované strukturované bílé, moc pěkné.

Furmint Vogelsang 2007 zralejší ve vůni, toastové, sušené květiny a ovoce. Suché, plnější a koncentrované, toastové, poměrně efektní. Delší, dobré kyseliny, stále nějaká ta ovocnost do malvic, velmi solidní stavba a v kondici. Inu proč ne!

Beerenauslese Furmint 2016 je sladký výběr jak z vinice Vogelsang tak Garten Eden. Efektní, výrazná sladká vůně, medová, džem z peckovin, lehce těkavé a podhoubí. Sladké, intenzivní, koncentrované, s dost slušnou kyselinou, efektní, bohaté, dlouhé… v Rustu a jeho okolí slaďáky umí, o tom žádná!

Další poznámky k vinařství a jejich vínům: Michael Wenzel Blaufränkisch Bandkräften 2013 | Weinbau Wenzel Pinot Noir Rusterberg 2007 | Wenzel Ruster Ausbruch Am Fuße des Berges 2006 | Wenzel Furmint Vogelsang 2014

Komentáře používají Disqus