pátek 23. února 2018

Matthias od Proqinu, Cava 4.7. a šumivé Grillo

proqin-matthiasV Praze se sice zrovna sjíždějí šampaňští vinohradníci a vinaři na La Bouteille de Champagne, ale já dneska odhrnu pár bublin odjinud :-) Po nějaké době jsem znovu vyzkoušel Matthis Pinot-Chardonnay Brut z vinařství Proqin, moravský sekt postavený na odrůdách Chardonnay a Rulandské bílé, jakousi vlajkovou loď vinařství. Je to sekt neročníkový, respektive ročník není deklarován. Zde se jednalo o šarži L4103, evidenční číslo jakosti 83I1-17/1 a láhev se chlubila zlatou medailí z Prague Wine Trophy 2016, takže půjde o ročníkový základ 2014. Intenzivnější, nazlátlá žlutá barva, pěkné perlení menších bublin. Výraznější, sladší aromatika, krémová, žluté ovoce, květinové tóny a med, trochu až jakoby chorvátová jahodová linka. Suché, čisté, slušné kyseliny ale celkem trochu plnější a teplejší s jasnou dozáží, intenzivní, voňavé, vše z aromatiky včetně lesně jahodové linky se opakuje i v chuti. Expresivní a bude se myslím hodně líbit, osobně preferuji u bublin přísnější projev a také mně trochu ruší ta aromatická až poněkud vlezlost, obzvláště když ji u této odrůdové směsi úplně nečekám. Jenže to je můj specifický vkus a problém :-) Běžná cena 420 Kč.

Finca-Valldosera-Cava-MS-4.7.-Brut-NatureOtevřel jsem Finca Valldosera Cava MS 4.7. Brut Nature, zde jsme geograficky Massís del Garraf a odrůdové složení pro cavu obvyklé Xarel·lo a Macabeu coby největší část a menším dílem Parellada, zde je ovšem ještě díl Chardonnay a také trochu Subirat Parent. Což je okrajová odrůda patřící do rodiny Malvasia, vinařství ji dělá i v úplně čisté podobě, dost unikátně. Do téhle cavy jde výběr z top poloh vinařství. Na kalech v lahvi po druhotné fermentaci leží víno nejméně tři roky ale spíše déle, zde by se mělo jednat o ročník 2009. Po odstřelu žádná dozáž, je úplně suché. Citronová barva, pěkné perlení spíše menších bublinek. Výraznější aroma, zralé jablko a jablko pečené, stále dostatek živosti a energie ale už jasně nazrálé, toastová linka a dotyk pendreku. Suché, výraznější kyseliny, vyzrálejší, pečené jablko, lehce jadřincově nahořklý závěr. Suché, minerální linka. Ale říkám se, jestli to nějaký rok zpátky nebylo o něco vyváženější a zábavnější. Zaplaceno zhruba 12€.

Il-Grillo-di-Santa-Tresa-Spumante-BrutV rámci tradiční velké výroční slevové akce u Kupmeto jsem vyzkoušel i Il Grillo di Santa Tresa Spumante Brut, suché jednoodrůdové bubliny z místa pro tenhle typ ne zrovna obvyklého, Sicílie. Navíc jižní části, oblasti poblíž Vittorie. Ovšem z vinohradů v bio režimu (a víno Vegan Friendly), navíc Grillo jsem měl v podobách různorodých a tahle mi chyběla, takže nákup nutný :-) Má to pěknou nižší buclatou láhev. Světlejší barva, pěkné perlení. Čisté, poměrně výrazně ovocné, citrusy nektarinka, lehce oříšky a bylinky. Spíše suché, fajn kyselina, ovocnější, krémovější perlení, dobrá pitelnost, fajn délka. Nic vyloženě složitého, ale má to váhu i živost, solidní tankovka.

Komentáře používají Disqus