pondělí 5. února 2018

Champagne R. Pouillon a nejen báječná solera

fabrice-PouillonMinulý týden jsem změnil běžný večer ve slavnostní a otevřel láhev šampaňského Solera z Champagne R. Pouillon & Fils. Ověřil si tak, že je vyloženě skvělé, což je fajn příležitost konečně sepsat něco z průřezové degustace vinařství. Vinař Fabrice Pouillon do Prahy dorazil krátce před Vánoci a ochutnávku ve vinném baru l’Fleur jsem si opravdu užil. A odešel z ní zásoben na svátky :-) Na úvod něco k vinařství. R v názvu značí Roger, což je jméno dědečka současného vinaře, který v roce 1947 jako první z rodiny začal i vyrábět víno a nejen prodávat hrozny velkým domům (a že jejich hrozno šlo do výjimečných vín). Champagne R. Pouillon sídlí ve Vallée de la Marne, konkrétně v Mareuil-sur-Aÿ, a jejich šampaňská jsou krásnou ukázkou těch pěstitelských. Jen z jejich vlastních vinic, které navíc Fabrice v roce 2003 začal převádět do bio produkce a dnes i biodynamiky. Většina jejich vinic je právě u Mareuil-sur-Aÿ a Aÿ, s menším množství nedaleko v Avenay Val d’Or či Tauxières-Mutry. Celkem mají šest a půl hektaru ve 36 samostatných vinicích, s převahou odrůdy Pinot Noir. Roční produkce je někde k šedesáti tisícům lahví, ale snaží se jich prodávat méně a postupně si vybudovat nějaké zásoby starších vín.

Champagne-Pouillon-blanc-de-blancsHrozny lisují na už lehce historickém dřevěném lisu, mošt fermentuje spontánně v původních smaltovaných tancích a víno následně nějakou dobu zraje v kombinaci nerezu, smaltu, velkých dubových sudů i malých soudků. Vína obvykle projdou komplet malolaktikou, rezervy zrají v 700l starých dubových sudech rok a půl. Mají založenu i „soleru“ (všichni používají s oblibou tenhle výraz, ale přesnější je samozřejmě perpetuální rezerva, klasická solera jak je chápána u sherry je přeci jen něco trochu jiného), ze které každý rok odeberou zhruba třetinu a doplní čerstvým vínem. Do ročníku 2010 byla solera v nerezu, nyní je v 7000l sudu. Momentálně si dost hrají s výběry z konkrétních specifických vinic a jejich specialitou je víno vyloženě jen z hroznů jedné vinice a ročníku (nezní to tak nezvykle, ale v Champagne jde o unikát), ani pro druhotnou fermentaci není přidáváno cokoliv dalšího, viz starší článek.

Blanc de Blancs Brut (vinice v Mareuil-sur-Aÿ a Tauxières-Mutry, čisté Chardonnay na jílu a vápenci, nadpoloviční většina vína ve dřevě, báze 2013 s odstřelem v roce 2015, dozáž 7 g/l) zlatavá barva a velmi pěkné perlení. Čerstvá, slinosbíhavá, energická ovocná aromatika, voňavé, minerální, vápenité, lehce toastové. Suché, šťavnaté, s parádní výraznější kyselinou ale vybalancované, delší, živé a energické a mladistvě čerstvé byť již nazrávající, minerální, skvěle pitelné. Výtečná ukázka Blanc de Blancs a skvělé Champagne obecně.

Pouillon-lahve

Brut Réserve Brut (jakýsi obrázek všech jejich vinic a polovina celkové produkce a vizitka vinařství, odrůdově 70 % Pinot Noir, 20 % Meunier a 10 % Chardonnay, báze 2013 s rezervou školenou v sudech, odstřel rok 2015, dozáž 5 g/l) trochu tmavší barva, pěkné perlení. Již zralejší, pocitově více oxidativní vůně, jasná báze modrých odrůd, navinulejší ovocnost, pečené jablko, toastový a karamelový tón, lehce oříškové. Suché, výraznější, bezva kyseliny, ovocnost do malvic, minerální linka, zralejší „tmavší“ důraznější projev, pečená jablka, delší. Solidní kousek.

Les Terres Froides Brut (čisté Chardonnay z velmi chladné polohy, severně orientovaného svahu na křídě v Tauxières, báze ročník 2014 s asi třetinou rezerv, dozáž tři gramy) má hodně čerstvou vůni, opravdu chladnější, zelené jablko, citrus, evokuje kyselost. Suché, výrazná kyselina, šťavnatost, živé, energické, minerální, slané. Přísné a takové až puristické, ale zatím mne úplně nedostává (jak jinak podobné věci leckdy ano, však jsem ryzlinkofil), něco mi tam chybělo. Dal bych tomu rok v lahvi a pak se uvidí :-)

Champagne-Pouillon-korkySolera Extra Brut (popsána výše, zde šlo o variantu 1997 až 2011 s odstřelem v roce 2015 a dozáží pět gramů, jde o půl na půl Pinot Noir a Chardonnay z Mareuil-sur-Aÿ) citronová žlutá barva, výrazné perlení malých bublinek. Čerstvá, expresivní, opulentnější vůně, minerální, citrusová / citronový koláč, trochu navinulé, pikantní, mineralita, kouř. Suché, výrazné, plnější, parádní kyselina, struktura a šťavnatost, delší s jablíčkovým dojezdem. Vybalancované, trochu uhlazenější a „dospělé“ seriózní víno. Fantastická záležitost.

„Les Valnons“ 2008 Grand Cru Extra Brut (čisté Chardonnay z Aÿ proslaveného hlavně pinotem, ze specifické chladnější jílovo-křídové vinice zvané Les Valnons Froid Cul – proč asi takto nechám na vaší fantazii – a komplet v malých použitých sudech s batonáží, dozáž 5 g/l, pro vinaře je 2008 jeden z jeho vůbec nejlepších ročníků co pamatuje) žlutá ovocnost, krémovost, jasně zralejší aromatika, toastová, minerální, klasická, podzimně ovocná. Suché, zralejší, s krásnou kyselinou, koncentrované a strukturované, delší, složitější komplexní víno. Měl jsem to štěstí chutnat ho a nebo dokonce pít už několikrát a přijde mi čím dál lepší.

„Les Blanchiens“ 2008 Brut Nature (půl na půl Pinot Noir a Chardonnay z jediné vinice v Mareuil-sur-Aÿ, poloze s větším podílem jílu, školeno v malých starších sudech s batonáží, po odstřelu úplně bez dozáže) nazlátlá barva, výrazná krásná aromatika, komplexní, minerální, s ovocností spojující zralé jablko a citrusy a drobné zajímavé odbočky. Suché, šťavnaté, se skvělou kyselinou, strukturované, ovocné, důrazné ale zároveň s lehkostí a elegancí. Dlouhé, krásné, vybalancované špičkové bubliny. Odnesl jsem si láhev.

Fabrice-Pouillon-Milos-Danihelka

Rosé Maceration Brut (čistý Pinot Noir z Mareuil sur Aÿ, 80 % ročník 2014 s 20 % rezervy z ročníků 2013 školené v sudech, macerace 12 hodin, dozáž 8 g/l) výrazná efektní barva a bezva perlení. Expresivnější ovocnost směrem červeného ovoce, navinulejší projev. Suché, šťavnaté, minerální, ovocné, s dotykem tříslovin, červené ovoce, struktura, délka. Moc pěkné rosé :-)

Následovalo srovnání dvou ročníků Chemins du Bois, veškeré detaily najdete ve starším článku. Ročník 2008 oproti předchozí zkušenosti neprojevoval tak výrazně dřevo, měl oxidativnější projev, pikantnější, výrazný. Ročník 2009 byl o poznání ovocnější, bohatší, koncentrovaný, efektní. Suchý, strukturovaný, ovocný, dlouhý. Hodně vinné, seriózní bubliny. Pokud vím přijdou poznámky od rosé dál příliš krátké, tak jsem je lovil z hlavy druhý den po degustaci, z nějakého důvodu se takhle část dokumentu neuložila. Každopádně degustace to byla výtečná a Fabrice Pouillon dělá fantastická vína.

Komentáře používají Disqus