středa 31. ledna 2018

Tři degustační pozvánky + pár tipů navíc

Junmai-Daiginjo-Tokugin-Aiyama[3]Sice se snažím, minimálně pokud se jedná o ty pražské, všechny mně známé ochutnávky vína uvádět ve svém webovém kalendáři, ale stejně se každou chvilku někdo ozve, že minul zásadní událost a kde že se o ní jako psalo :-) Tak si dneska dovolím upozornit na tři vinné akce, o kterých si myslím, že byste je neměli minout. A na úvod si přehřeju vlastní polívčičku. Domluvil jsem se Vinografem a 28. února konečně spáchám dlouho slibovanou edukační ochutnávku saké! O vzorky, je jich dost a jsou tam fakt pěkné a i docela unikátní kousky, se postaral Kenichi Ohashi. K nim dostanete teoretickou nalejvárnu jak úplných saké základů, tak i nějakých těch pokročilejších informací a zajímavostí. Akce to bude komorní, pro zhruba 14 osob, za cenu veskrze rozumnou. Kdo má zájem se účastnit tak hurá napsat mail na cerovsky@ginjo.cz a dořešíme detaily :-)

Loni jsem si opravdu užil první ročník Bottled Alive, setkání řemeslných vinařství v Táboře, přehlídky pořádané neúnavným Honzou Čulíkem. Letos se koná ročník druhý, konkrétně v neděli 11. února, samozřejmě opět v Táboře. Z Prahy vlakem něco málo přes hodinu a poslední zpátky jede ve tři čtvrtě na deset ;-) Letos to vypadá na ještě více a hodně zajímavých vinařů, nejen z Moravy ale i ze Slovenska, Rakouska, Francie… těším se moc!

O dva týdny později, tentokrát v pražském Nostickém paláci, se uskuteční první ročník La Bouteille de Champagne. Jde o jakousi odnož festivalu naturálních vín Praha pije víno, ovšem zaměřenou čistě na zajímavé pěstitele a vinaře z oblasti Champagne. Prezentována budou vína a osobně se zúčastní kupa výtečných pěstitelů a vinařů. Za všechny pár jmen, co by vás mohla nalákat – Fleury, Doyard, Ulysse Collin, Jérôme Prévost… i sem se teda více než těším :-) Jinak již ověřený festival Praha pije víno je tentokrát plánován na 18. a 19. května.

A ještě ve zkratce pár akcí, které vypadají zajímavě. Syrahs of the world – řízená edukační ochutnávka téhle odrůdy z její domoviny ve Francii, zásadních regionů Austrálie i odjinud. Více než lákavé! Audience Grand Cru Classé, degustace 40 vín Grand Cru Classé tentokrát z ročníku 2015, je už stálici degustačního roku. A Petr Lipový alias Vineval rozjíždí čtyřdílný cyklus zaměřený na Burgundsko. Jsou tam teda pěkné vzorky. Kdyby se člověk jen mohl rozkrájet (a byl ještě o kus ochotnější utrácet…) :-)

Komentáře používají Disqus