pátek 19. ledna 2018

Průvodce degustačními termíny

sklenka-pxNení to tak dávno, co jsem do jednoho časopisu psal jakéhosi průvodce oblíbenými termíny v degustačních popisech vína, u kterých ale normální konzument málokdy tuší, o co že se vlastně jedná. A už kdysi jsem tu měl článek K degustačním poznámkám románového rozsahu a k tematice popisů vína se vracel i předtím a potom. Je to svébytný literární styl se vším, co k tomu patří. Leckdo ty popisy jen tak přelétne, co taky s třešněmi a čokoládou, a čeká jen na verdikt, dalším stačí dokonce jen shrnutí v podobě bodů. Dost možná máte i vy nějaký výraz či obrat, běžně se v recenzích vína vyskytující, ze kterého vám naskakují pupínky a nesnášíte ho. Znám třeba pár takových, kteří protáčí oči u minerality :-) Klidně se podělte! Neslibuji, že se v mých recenzích něco změní, ale třeba se alespoň zamyslím. A aby vám ten výběr šel hezky od ruky, tak jsem si připravil vysvětlivky některých častých „neovocných“, a tedy hůře představitelných, termínů. Jde samozřejmě o vysvětlivky spíše humorné. Ale myslím, že některá hodnocení by díky nim konečně začala dávat smysl… :-)

  • Zajímavé – moc mi nechutná, ale bylo drahé
  • Náročné – vůbec mi nechutná, ale bylo drahé
  • Líbivé – levné a moc mi chutná, ale bojím se to přiznat
  • Skvělé k jídlu – samostatně nepitelné
  • Svěží – příšerně kyselé
  • Řízné – slezla mi zubní sklovina
  • Živé – olízl jsem 9V baterii
  • Výrazné třísloviny – už půl hodiny nemám cit v ústech
  • Minerální – popis je moc krátký a je třeba dodat další pozitivní výraz
  • Uzavřené – vůbec nevím, co si o víně myslet
  • Živočišné – smrad jak v pavilonu slonů
  • Jemné – má to vůbec chuť?
  • Delikátní – není to náhodou voda?
  • S potenciálem zrát – momentálně nepitelné
  • Na vrcholu – kdybych ho jen vypil vloni…
  • Za zenitem – bylo drahé, tak nevyliju
  • Ve špatné fázi – vůbec mi nechutná, ale mám ještě jedenáct lahví
    Oxidativní – smrdí jako jabčák
  • Cassis – černý rybíz, ale víno bylo drahé
  • Sous Bois – tlející podzimní les a houby, ovšem v drahém francouzském víně

Komentáře používají Disqus