středa 24. ledna 2018

Průřezová degustace Champagne R&L Legras

Už je to nějaký pátek co se mi podařilo dorazit na průřezovou ochutnávku sortimentem šampaňského domu R&L Legras, kterou pořádal ve vinném baru Bokovka dovozce, firma Jéroboam. Vína od Legrase, i takto uceleně a v minulosti včetně starších ročníků z osmdesátých let, jsem měl možnost chutnat už několikrát, ale mám dojem, že dosud nic nepsal. Zmiňoval jsem se především o jejich základním brutu, klasice Blanc de Blancs šampaňského a miláčkovi hvězdných francouzských restaurací. A pak o prestižním cuvée Saint Vincent 1996, jednom z mála už docela drahých vín, ke kterému jsem se opakovaně vrátil nejen ochutnávkou ale i celou lahví. Za ty roky, co se bublinám a Champagne věnuji, jsem se posunul znalostmi, množstvím napitých vín i vkusem, ale Saint Vincent 1996 mám stále v paměti jako jedno ze svých zásadních vín. A dost jsem se těšil na nový ročník. A zároveň se trochu obával :-)

Šampaňských producentů se jménem Legras v různé kombinaci je hned několik, je třeba být pozorný :-) R&L Legras je z nich určitě nejslavnější, jeho historie se píše již od šestnáctého století, byť zásadní zlom přišel až v roce 1808 s větší výsadbou vinic a bublinami. Sídli v úplně na severu Côte de Blancs, v Grand Cru (povýšena na tento statut v roce 1985) obci Chouilly, odkud také pochází naprostá většina hroznů. Jejich sortiment sestává v podstatě jen z Blanc de Blancs šampaňských, stoprocentních Chardonnay. Jedinou výjimkou je rosé s pár procenty Pinot Noir z Ambonnay. V okolí Chouilly vlastní asi 6 hektarů a z dalších 8-10 hrozny nakupují od místních pěstitelů, ročně připraví nějakých 150 tisíc lahví vína. Všechna mají společnou vysokou kyselinu a pevnou přísnější strukturu, s dozáží obvykle dost šetří, ale zároveň i docela expresivní ovocnost.

Základní Brut Grand Cru (100 % Chardonnay, dozáž 7 g/l) je víno čerstvé, živé, s především citrusovou a lehce jablíčkovou aromatikou, trochu toastové, čisté. Řízné v chuti, ovocnost kopíruje vůni, dobře postavené a skvěle pitelné. Relativně přímé, pamatuji si o chlup komplexnější, ale naprosto chápu tu oblibu coby aperitivního kousku. Upřímně mu svědčí trochu naležení v lahvi, čerstvé degorzáže působí jednodušším dojmem. Varianta Extra Brut Grand Cru (4 g/l) by neměla být totéž s nižší dozáží, ale selekce z vyzrálejších hroznů. V projevu velmi svěží, čerstvé, opět ona citrusovo-jablíčková linka. Přísnější, řízné v chuti, výborně pitelné, osvěžující. Rosé Brut Grand Cru (92 % Chardonnay a 8 % Pinot Noir, dozáž 7 g/l, chutnáno z magnum lahve) je hodně světle jahodové, v aromatice drobné červené plody, lehce krémovost a jahoda, červený rybíz. Suché, ovocné, trochu toastové, s výbornou kyselinou a dozáží znatelnou ale příjemnou, jahodový kompot, slušná délka. Nic složitého, ale fajn dobře pitelné roséčko.

Z vyšší třídy začneme u Présidence 2007 Vieilles Vignes Brut Grand Cru (100 % Chardonnay starých keřů, dozáž 7 g/l, na kalech nejméně čtyři roky) je v projevu znatelně nazrálejší a oxidativněji postavený styl, opět citrusy a jablka, navinulejší. V chuti suché, šťavnaté, se špičkovým perlením, krémovost, o něco uhlazenější a ne tak ostrý projev, vybalancované a delší, výborně pitelné. Velmi slušný kousek. U Hommage Grand Cru Brut (100 % Chardonnay, dozáž 5 g/l, na kalech 10+ let a báze velké ročníky) v projevu dominoval toastově-karamelový projev, brioška a med. Nazrálejší, opět výrazně toastovo-karamelová chuť, dojem starých dřevěných sudů, kyseliny a šťavnatost, minerální linka. Zajímavý kousek, byť osobně mi úplně nesedí. Saint-Vincent Brut Grand Cru 2008 (100 % Chardonnay, dozáž 4 g/l, chutnáno z magnum lahve) je jejich prestižní cuvée připravované v nejlepších letech z top starších výsadeb a s delším zráním na kalech. Minerální, poměrně výrazná aromatika, citrusová, kdoule, kouř, brioška. Suché, s parádní kyselinou a čerstvostí, plnější, s až trochu exotickou ovocností, delší. Výraznější, bohaté, krásně strukturované, vyvážené, nádherné šampaňské. Které navíc bude krásně držet a zrát v lahvi ještě mnoho a mnoho let. Tudy ano, prosím! Zklamání se nekonalo :-)

Komentáře používají Disqus