středa 17. ledna 2018

Degustace 7 Řádků / 7 Riadkov

7-riadkovPřed rokem a kousek jsem tu měl report z ochutnávky vinařského projektu 7 Řádků, v mezičase se znovu k některým jejich lahvím vrátil (textem jen jednou u výtečné frankovky) a byl veskrze spokojen. A nedávno jsem měl ve vinárně Bokovka možnost ochutnat nový ročník a sledovat vývoj. Za ten rok se udála spousta věcí. Projekt se skutečně, jak bylo naznačeno už minule, rozdělil na dvě části – ta na Moravě je pod kontrolou hlavně Honzy Šlancara a nově, pod značkou Sediem Riadkov, vinaří Filip Nagy na Slovensku. Jedou v použitých sudech hlavně z Burgunda a Bordeaux a slovenská sekce si pořídila gruzínskou kvevri. Produkce je značně „butiková“, vychází to tak na sud každého vína. Stále žádné zásadní technologické hrátky. Normálně to kvasí, po zrání v sudech je obvykle přetočeno, lehce zasířeno a po čase stočeno do lahví. O stále lehké punkovosti projektu, ani ne tak s ohledem na kvalitu vín ale spíše pokud jde o směřování a budoucnost, vypovídá i věta (při debatě o macerovaných vínech): „Mojí ambicí, která se může změnit během tohoto večera, je udělat skvělé bílé.“ Takže asi tak :-)

7 Riadkov Pét Nat 2017 (André + Frankovka + Alibernet, Stredný vrch ve Strekově) v lahvích ještě dojíždí, je to takové jahůdkové a trochu divočejší pití, kyselin ale dost a cukr zatím taky, uvidíme časem.

7 Řádků Frankovka + Ryzlink vlašský klaret 2016 (Lizniperky a Kolperky, zdroj ZD Němčičky) je samotok frankovky v sudu doplněný o šedesát kilo bobulí vlašáku na osm měsíců, takže lehce úlet. Kalnější výraznější tmavší žlutá barva. Syrovější aromatika, poměrně výrazně znát dřevo, pikantnější, šťavnaté, lehce svíravé a trochu zemité v závěru, pěkná stavba. Potřebuje čas a vzduch, ale rozhodně zajímavé pití.

7 Riadkov Rizling vlašský 2016 (Taličmany, Hlohovec, zdroj hroznů Food Farm / Golguz) krémovější vůně, kulatější decentně žlutě ovocné, kouřová linka. Suché, výrazné kyseliny, delší, docela koncentrované, slušně postavené, solidní pití.

7-radku-7-riadkov

7 Řádků Bílé cuvée 2016 (Padělky a Kašňáky, Kobylí; v roce 2016 expanze ze sedmi na osmnáct řádků, zároveň ale vzhledem k dalším povinnostech a přesunu do Slovenska málo času se o ně adekvátně starat, přesto první pokusy s biodynamickými preparáty) je Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené a k tomu nějaký ten Aurelius, Rulandské bílé a Neuburské, šlapané hrozny a dubový sud. Fajn květinovo-ovocná pikantnější aromatika. V chuti suché, čisté, bezva kyseliny, příjemně zakomponované dřevo, dobrá délka. Jemnější, šťavnaté, pitelné, svěží a živé. Hodně fajn víno.

7 Řádků Růžové cuvée 2016 (Svatovavřinecké, Frankovka a Cabernet Moravia z trati Padělky a André z trati Kašňáky, Kobylí) světlejší malinovka barva. Pikantnější, divočejší čerstvě ovocná vůně, drobnější červené plody. Suché, čisté, výraznější kyselina, dobrá délka, lehce krémovost a jahody, pitelnost, decentně zemitý závěr. Inu proč ne.

7 Riadkov Veltlínské zelené Qvevri 2016 (Taličmany, Hlohovec) si v amfoře pobylo šest měsíců a pak šlo na tři měsíce do maďarského dubového sudu (na kaly z vlašáku). Vůně trochu sladší pečivo z listového těsta, jemnější, bylinkovo-květinové. Suché, čisté, fajn kyseliny, lehce svíravé, vyvážené, slušně dlouhé. Příjemné, zajímavé, povedené víno. Na první pokus s tímhle školením myslím super.

nagy-slancar

7 Řádků Ryzlink vlašský 2016 (Kolperky, Němčičky) kombinuje běžně pomleté hrozny s pětinou nepomletých i s třapinami (hrozny zalité rmutem), takto fermentace a ležení měsíc a teprve potom lis, zrání opět sud. Tmavší matnější žlutá lehce směrem k oranžové. Výraznější, koncentrovanější vůně, bylinková až směrem bylinková mast, kafr, čerstvé, suché, šťavnaté, třísloviny, kyseliny, svíravost. Čisté, delší, charakterní, lehounce třapinově nahořklé. Velmi slušná oranžáda, opět ale potřebuje čas (což ovšem platí vlastně skoro o všech chutnaných vínech).

7 Řádků Frankovka 2016 (Kolperky, Němčičky) je stejná surovina jako klaret, který dostal část samotoku. Suché, šťavnaté, s výraznějšími tříslovinami a kyselinou, poměrně dobře strukturované. V aromatice takové dost rozstřelené a rozdivočené, nutně potřebuje čas, bude mne zajímat za půl roku až rok.

7 Řádků Tieto ruky Pinot Noir 2015 (Trkmanska, Bořetice) je pinot z nejdražších hroznů na Moravě, vzhledem k nabořené dodávce při jejich převozu. Světlejší barva. V aromatice jasný pinot, lehce pikantnější, peckovinově ovocný, již zralejší. Suché, čisté, šťavnaté, docela lehkonohé, se slušnou délkou. Celek trochu rozhozený a ne stoprocentně harmonický, ale stále slušné.

Za mne z této degustace nejlepší a vaší pozornosti bych doporučil předevšín 7 Řádků Bílé cuvée 2016, 7 Riadkov Veltlínské zelené Qvevri 2016 a 7 Řádků Ryzlink vlašský 2016, tedy tři bílá. Potenciálně hodně zajímavá je ale i 7 Řádků Frankovka 2016. Držím klukům palce, ať jim nadšení vydrží a v projektu pokračují dál. Baví mne to :-)

Komentáře používají Disqus