pátek 26. ledna 2018

Cava ze sudu a dvakrát Chardonnay

Agustí-Torelló-Mata-Cava-Gran-Reserva-2011-Barrica-Brut-NatureByl to náročný týden, jen co je pravda, snad alespoň o víkendu bude čas si trochu odpočinout a dodělat pár nepracovních restů. Ale zase pro vás budu mít reporty ze dvou zajímavých degustací. Tedy pokud se po výsledcích voleb nenaštvu a místo blogu nezačnu řešit přesun někam jinam, kde snad budu časem chápat spoluobčany lépe :-) Každopádně dneska alespoň odhrnu tři lahve z uplynulých dní. Dostal jsem se k dalšímu vínu od Agustí Torelló Mata, producenta cavy, od kterého postupně propíjím celý sortiment (měl jsem tu jejich elitní víno, běžnou reservu, gran reservu, …). S tímhle vínem jsem trochu čekal, protože bylo odstřeleno na začátku října loňského roku a chtěl jsem, aby mělo prostor se v lahvi trochu srovnat. Gran Reserva 2011 Barrica Brut Nature je stoprocentní Macabeo (=Viura) ze starých keřů, asi 40 % vína fermentuje a zraje 6 až 8 měsíců na kalech ve francouzských dubových (Tronçais) sudech. Na kalech přes pět let. Žlutá barva, do slámové. Pěkné bohatší perlení menších bublinek. Výraznější aromatika, klasika jablíčko a sušené květy, krémovější, trochu kořenité. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, relativní lehkost a lehce nahořklý závěr. Dotyk dřeva patrný. Po pravdě… nic složitého, na zadek jsem si z toho nesedl a 6-8€ navíc oproti jejich nerezovým gran reservám asi příště vydat nepotřebuji.

tissot-jura-chardonnay-patchwork-2015Jako jednu ze svých vinných jistot jsem vylovil z chladničky Domaine André et Mireille Tissot Chardonnay Patchwork 2015. Chutnal jsem ho nedávno znovu v restauraci Grand Cru a prostě potřeboval celou láhev doma. Detaily najdete ve starším článku, dnes jen mírně aktualizované degustační poznámky. Barva výrazná, do citronové. Čerstvé, svěží, intenzivní, citrusové, kouřové, minerální, s pěkně se zapracovávajícím dřevem. Krémovost, trochu teplejší zralejší projev ale stále ona parádní slinosbíhavost co má tohle víno vždy. Suché, šťavnaté, energické, středně plné až plnější. Výraznější kyselina a zároveň tučnost, pěkně postavené, koncentrované, citrusové, delší. Jako na základné šardonku vinaře opravdu nádhera. Už se moc těším na ročník 2016…

boero-bevio-selezione-chardonnay-2014Což mi připomíná, že jsem otevřel i jedno Chardonnay úplně jiného stylu a méně tradičního místa původu. Piemontské vinařství Boeri Alfonso (vozí VPV), od kterého pravidelně chutnám odrůdu Barbera, a jeho Bevión Selezione 2014 Chardonnay. Řadí ho mezi svá top vína (produkce tento ročník 1500 lahví, tato číslo 89), jde o šardonku ze starších (30+ keřů) jediné vinice, selekce hroznů, školeno rok v nových barrique sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Tmavší žlutá barva. Výrazné sladší aroma, exotické ovoce, citrusy, ananas, k tomu tyčinka Margot. Suché, středně plné až plnější, fajn kyseliny, poměrně koncentrované, žluté ovoce, máslovost, slušně postavené. Hodně navoněné dřevem, delší. Je to takové dost encyklopedické „cháčko na béčku“, kde těžko odhadovat odkud pochází. Mně tenhle styl úplně nebere, jiní jsou z něj nadšeni :-)

Komentáře používají Disqus