čtvrtek 7. prosince 2017

Specifické fino z menší produkce

Bodegas-Lustau-Fino-del-Puerto-1-143-Almacenista-José-Luis-Gonzáles-ObregónBodegas Lustau Fino del Puerto 1|143 Almacenista José Luis Gonzáles Obregón . Uf, název dlouhý jak u některých německých vín :-) Tak si ho rozeberme hezky po částech. Bodegas Lustau (web) je jedním z mých nejoblíbenějších vinařství produkujících sherry, se špičkovou kvalitou od základu v podobě Fino La Ina (archetypální výrazně acetaldehydový kousek) po VORS a speciality. A mají úplně parádní vermut, nově i v bílé! Fino značí klasické biologicky, pod flórem, vyzrávané víno. A del Puerto pak fakt, že k tomuto zrání došlo v přístavním městě El Puerto de Santa Maria, tedy ne v častějším Jerezu, a víno bude nejspíše více ovlivněno mořským vzduchem. Číselné označení 1|143 prozrazuje, že pochází ze solery o 143 sudech. Velcí producenti běžně nakupují víno od menších vinařů bez licence na lahvování (velkoobchodníků) a míchají jej do svých značek, případně dávají k dalšímu zrání do solery. Lustau vzdává některým těmto tradičním almacenistas hold tím, že jejich víno lahvuje a prezentuje samostatně a pod jejich jménem. V tomto případě je to José Luis Gonzáles Obregón, asi nejstarší velkoobchodník a zároveň majitel baru v El Puerto de Santa Maria, podniku který nyní vede jeho pravnuk a kam si můžete zaskočit na něco drobného k snědku a sherry přímo ze sudu (které mají mimochodem i v trochu exotických velikostech od 64 do 1500 litrů). Název rozklíčován a ani to nebolelo :-)

Víno je v pěkně tvarované půllitrové lahvi, vypadá hodně dobře. Barva slámovější žlutá, napovídá menší zásahy při lahvování. Výrazná, zralejší, pikantní vůně. Kombinace výrazného flóru, acetaldehydového aroma, lehce starého vlakového vagónu a kouře, k tomu velmi příjemná čerstvost až do citrusu, citronové kůry, mandle, minerální linka mořské vody a sušených řas (takové ty listy nori na suši). Naprosto suché, výrazné, trochu ostřejší, lehce oříškové, slané, vrstevnaté, dlouhé. Hodně nadprůměrné fino, které ještě nesklouzává k pasada podobě odumírajícího flóru a nastupujícímu oxidativnímu projevu, ale ve své relativní čerstvosti (zhruba pět let zrání) přesto nabízí velmi komplexní dojem. Asi nic pro úplně začátečníky, ale nadšenci se v tom myslím najdou :-) Zaplatil jsem v Německu 15€.

Kdyby někoho zajímalo (byť vím, že většinu tu se sherry spíše otravuju a vše píšu jen pro malou skupinu nadšencl), tak zde další vína z almacenista řady popisovaná na tomto blogu: Manzanilla Pasada de Sanlúcar 1/80 Manuel Cuevas Jurado | Palo Cortado de Jerez 1/50 Vides

Komentáře používají Disqus