pátek 10. listopadu 2017

Jižní Rhôna na osmi vínech

Domaine-Le-Péage-Gigondas-2009Vybíral jsem vína na víkend a když se pak podíval na finální selekci, tak krom lahve bublin a sherry byla všechna červená. Možná to je tím pošmourným počasím, nevím :-) Což mi připomnělo, že bych mohl odhrnout povedenou degustaci z minulého týdne, kdy Jiří Hron ve ŠMIKu přerušil sérii burgundských a osmi vzorky odbočil na jižní Rhônu. Od „prostého“ Côtes-du-Rhône, přes prestižnější apelace Vacqueyras a Gigondas až po Châteauneuf-du-Pape. Nejvíce vzorků nabídla Domaine La Mereuille, rodinné vinařství sídlící mezi Orange a Châteauneuf-du-Pape. Sice zde hospodaří, včetně pěstování hroznů a vinaření, už šest generací, ale vinařství pod tímto jménem a s lahvovanou produkcí vlastně vzniká až v osmdesátých letech minulého století. Momentálně jej vede Philippe Granger, pracují na zhruba šestnácti hektarech povětšinou hodně starých výsadeb. Zpracování klasika, fermentace v betonu (růžové a bílé nerez), zrání spíše starší a větší sudy a tak.

Domaine La Mereuille Côtes-du-Rhône-Villages 2010 nabízí pěknou červenou ovocnost, již vyzrálejší čistou aromatiku. V chuti vyvážené, nazrálé, fajn kyseliny a šťavnatost, červená ovocnost, bezva pitelnost. Dost povedené víno. Ročník 2011 je podobný, ale působí paradoxně (i když vlastně ne, desítka byl ročník výjimečně kvalitní) o něco nazrálejším dojmem. Opět ovocná, vybalancovaná, velmi pěkně udělaná na Grenache postavená jižní Rhôna. Jejich Côtes-du-Rhône 2012 dost fajn klasika, tmavěji ovocně zralejší i již nazrálé v lahvi, kořenitost a lehce živočišná linka a uzený tón. Suché, ovocnost na pomezí červených a tmavších plodů, pěkně postavené, čisté, středně plné, fajn pití. Vrchol produkce v podobě Châteauneuf-du-Pape Cuvée Les Baptaurels 2011 (název cuvée je spojením Baptiste a Aurélien, křestních jmen synů vinaře) je víno intenzivní, zralé, s výraznou tmavou koncentrovanou ovocností. Suché, šťavnaté, silné, dlouhé, vyvážené bohatší červené. Hodně slušné. Základní CdR 329 Kč, Villages 359 za 11tku a 399 za 10tku, ChdP 899 Kč.

rhone-hron

Na srovnání Domaine de la Bouscatière Côtes-du-Rhône 2012 s vůni pikantnější, červená ovocnost, lehce divočejší. Suché, čisté, fajn kyseliny a slušná stavba, dobrá délka. Hezky pitelný kousek, byť varianta od Mereuille mi seděla více (a tohle je navíc o dvacku dražší). Domaine de la Bouscatière Gigondas 2012 je víno o poznání zralejší, spíše sladší červené ovoce, bohatší, slušně postavené, delší, se zajímavou železitě-krvavou linkou. 489 Kč. Domaine Le Pont du Rieu Vacqueyras 2010 zralejší, výrazné, tmavší ovocnost, kouř. Suché, pěkně postavené, výraznější pěkně strukturované víno, slušná délka. Ve vůni znatelněji než v chuti něco výraznější oxidace. 479 Kč. Domaine Le Péage Gigondas 2009 zralejší, pikantnější aromatika, červené plody. Suché, klasika, čisté, vyvážené, pěkná ovocnost a již nazrálejší tóny, dobře udělané. 499 Kč.

Tentokrát mi přišla fajn vlastně všechna představená vína, což se nestává úplně často. Asi správná konstelace hvězd :-) Za mne tip Gigondas od Bouscatière a určitě stojí za pozornost obecně Mereuille, nejen tedy jejich Châteauneuf.

Komentáře používají Disqus