středa 25. října 2017

Kam si ukládám degustační poznámky

skrinkaK dnešnímu článku mne vlastně přivedla zajímavá aplikace od The Wine & Spirit Education Trust (WSET) pro hodnocení vína (Android, iOS). Používá jejich Systematic Approach to Tasting (ve zjednodušené verzi jejich certifikační úrovně 2) a pro mnohé to může být zajímavý způsob, jak si své zkonzumované lahve nějak katalogizovat. Ale pro mne to nebude, stejně jako jsem se nenašel ve Vivino a dalších aplikacích, jsem už hodně navyklý na něco úplně jiného. Tak jsem si říkal, že bych vám trochu popsal, jak vlastně funguji. Nejsem vyloženě bordelář, jen… mám tendenci skladovat příliš mnoho věcí a pak se v nich ztratit :-) Ukládat všechny papíry a dokumenty, které mohou být důležité a „třeba se ještě budou někdy hodit“, ale zároveň je nearchivovat nějakým rozumným systematickým způsobem a prostě spíš kupit. Vlastně to trochu platí nejen pro degustační poznámky, ale i pro vína :-D

Za těch 15+ let, co si alespoň nějaké degustační poznámky dělám, jsem takhle nashromáždil strašnou spoustu papíru. Paradoxně úplně nejdříve jsem krátké poznámky, názory na víno a jeho popis, psal do jedné webové vinné diskuse. Postupně, jak se začal víc účastnit degustací, to bylo na A4 se seznamem vzorků a cenami, co se na těchto akcích obvykle rozdávají. A do různých degustačních karnetů na větších akcích, samozřejmě. Všechno je to někde uskladněno, typicky v dřevěných bednách od vína. Společně se všemi časopisy, novinami a brožurami, ve kterých mi někdy vyšel článek. Jednou s tím budu topit :-)

A4ky

O něco později se přidal malý zápisník Moleskine, nejvíce mi vyhovoval „reportér“ s měkkou vazbou. Extrémně praktický kousek, použitelný i ve stoje ve sklepě a tak. Popsal jsem jich pěknou hromadu. Chtěl jsem je dneska vyfotit, ale z těch plných nenašel ani jeden! Což mne trochu děsí, ale určitě jsou někde bezpečně ukryty, hluboko pod nánosem IN Magazínů Hospodářských novin, BarLifů a ledasčeho dalšího :-) Do těchto zápisníků jsem si psal jak jednotlivá vína doma tak i veškeré poznámky na degustacích místo jednotlivých papírů a karnetů, abych měl všechno hezky pospolu a snadno přístupné. Reportéra používám stále, ale o hodně méně, ten současný začíná poznámkami ze sklepa Jaroslava Osičky v březnu 2013 a končí mnoha stránkami z posezení s Frankem Cornelissenem z března roku letošního (kde se mi nechtělo u oběda mít na stole počítač) a ještě v něm třetina volných stran zbývá. Datum založení nového notýsku koresponduje s momentem, kdy jsem po různých pokusech s jinými aplikacemi a způsoby zápisu naplno přesel na „digitál“ v podobě Evernote. A pak už nebylo cesty zpět (a zjistil jsem, jak užitečný je i na mnoho dalších věcí).

moleskine

Na degustacích výjimečně ještě píšu na papír, ale ten se pak snažím vyfotit a vložit do Evernote jako přílohu abych někde neztratil a měl archivovaný. Možná vypadám jako exot, ale poznámky pokud možno datlím rovnou do malého cestovního notebooku, případně když je notebook vyloženě nepraktický tak do telefonu (nikdy jsem nepřišel na chuť tabletům, příliš často obsah spíše tvořím než konzumuji a na to mi zařízení bez slušné fyzické klávesnice nevyhovuje, na vše ostatní poslouží chytrý telefon podobně dobře). Mám účet synchronizovaný na všech zařízeních, takže se kdykoliv mohu podívat na cokoliv co jsem si zapsal za poslední 4+ roky (a fakt mne mrzí, že tam nejsou starší data, alespoň že jsem si poctivě psal blog a leccos najdu tam ;-). Stačí zadat jméno vinařství či jiné klíčové slovo a už se to sype. Když by se mi chtělo, ale příliš často to nedělám, tak si mohu poznámky v bloku přímo propojit odkazy na případný finální článek na webu, přihodit jako přílohu fotky a cokoliv dalšího. Což mi připomíná, že si pokud možno každou láhev zepředu i zezadu vyfotím. I proto, kdybych třeba potřeboval nezapsaný ročník nebo něco jiného.

evernote

Jak jsem si na Evernote a poznámky v elektronické podobě velmi zvykl, tak bohužel i zjistil, jak akce se zápisky jen na papíře (nebo ještě výrazněji do karnetu o mnoha stranách, který prostě nefotím) mají mnohem menší šanci, že z nich spáchám nějaký report :-) Pohodlnost, asi. Na druhou stranu se mi u papírových poznámek, krom těch výjimečných několika případů kde jsem je nechal na místě, ještě nestalo, abych o ně nějakým omylem přišel. Třeba na degustaci s Matejou Gravner, vtipně zrovna když mluvila o tom jak preferují jednodušší život bez supermoderních technologií, jsem si nějakým špatným hmatem smazal vše dosud sepsané, hodinu pečlivého datlení všeho důležitého a degustačních poznámek. Psát na papír, tak bych si ho maximálně jen polil :-) Ale dneska už není ani v zahraničí problém, aby se data preventivně ukládala a rovnou posílala někam do cloudu.

zapisujiTakže tak. Až se zase bude někdo na degustaci divit mé skvělé paměti, že u nějakého vína vím co jsem si o něm myslel před rokem či třemi a přesně si pamatuji, kdy a kde jsem ho pil, tak to fakt nemám v hlavě. To jen Evernote rovnou při psaní poznámek zobrazuje kontext z mých starších textů nebo jsem si starší texty vyfiltroval. A je to i odpověď na otázku z nedávné komunikace s jedním dovozcem: „Obdivuji, jak dokážete všechno (a tak rychle) dohledat. Poctivě přepisujete všechny poznámky do nějaké databáze?“ A fakt mne štvou všechny ty věci na papíře. Evernote sice umí i rozpoznání textu, ale s mým škrabopisem si spíše poradí až nějaká hodně pokročilá umělá inteligence. I současným tempem vývoje to ještě pár let potrvá :o)

Komentáře používají Disqus