čtvrtek 7. září 2017

Zábavný energický veltlín

jakob-buchinger-gruner-veltliner-federspiel-2015Na pondělní družstevní párty (pro zájemce fotogalerie, byla to celkem zábava) se jako jedno z vín rozléval i Grüner Veltliner Federspiel trocken 2015 vinařství Jakob Buchinger. V tempu servisu jsem úplně neměl čas ho detailně zkoumat, ale na první dojem mne dost bavil, a tak si jednu láhev odnesl domů a s velkou chutí vypil další den. A říkal si, proč vlastně nepiju dobré veltlíny častěji. Z Wachau, odkud pochází i Jakob Buchinger, až na čestné výjimky úplně nevyhledávám takové ty nabušené koncentrované smaragdy, ale v téhle podobě je to bezva. Vinař, člen sdružení Junge Wilde Winzer, krom přírodního vinaření pěstuje i zeleninu a ovoce (takže má marmelády, mošty a taky pálenku z meruněk) a takové ty věci, prostě zemědělec jak se patří.

Veltlín má zajímavou a na Wachau určitě trochu netradiční vinětu. Láhev pistole, šroubový úzavěr. Trochu tmavší žlutá barva. Čerstvá, svěží, mladistvě energická aromatika, ale už lehce nazrávající a uhlazující se. Zralé jablko a dotyk žlutého ovoce a krémovosti, decentně kořenité a minerální. Suché, šťavnatě ovocné, středně plné a dokonale pitelné, perfektně vyvážené, lehce uzeně kouřové delší doznívání (na Družstvu jsem myslel, že to jde od ohniště s hořícím březovým dřevem a buřty na klacku, ale opakovalo se i doma). Bavilo mne velmi. To víno pro mne bylo přesně na pomezí přímočařejší zábavnosti a složitějšího projevu. Nic co bych musel víc řešit a především si užíval, ale zároveň žádná jednoduchá nuda. Pohoda, prostě. Prodává brněnský WineUp.


Dnes zase jen ve zkratce a jedna láhev. Po šesti letech to můj hlavní pracovní notebook vzdal, takže jsem byl nucen zakoupit nový a teď instaluji, migruji a snažím se přesvědčit hlávní záložní síťové úložiště, které ještě včera bezvadně běželo, že k němu skutečně mám přístup a data by mi mělo vydat... inu uvidíme, při troše štěstí o fotky lahví a z degustací za poslední měsíce nepřijdu. Degustační poznámky jsou naštěstí v cloudu Evernote :-)

Komentáře používají Disqus