středa 27. září 2017

Juhfark, klasické Champagne a španělský ryzlink

spiegelberg-somlo-juhfark-2011Na oslavu nového osobáku na 10 km z nedělních Běchovic jsem si otevřel Juhfark 2011 od Istvána Spiegelberga, jedné ze současných hvězd maďarské oblasti Somló. Sice student Bély Fekete, ale se stylově dost odlišnými víny. Čistě na vinicích, spontánní fermentace, školení v pětistovkách sudech. Jeho vína mají na Somló nezvyklou lehkost a eleganci, byť umí připravit i „tradičnější“ velmi plná koncentrovaná ohnivá. Po pravdě je dobré si ohlídat šarže a tak, z jednoho ročníku může mít vícero variant. Tenhle konkrétní kousek je No. 1152, vyrobeno 1330 lahví (hnědá pistole uzavřená celokorkem). Původem ve viniční trati Szent Ilona. Pěkná citronová žlutá barva. Jemnější, elegantní vůně. Kombinace florální linky a žlutého ovoce, dotyk oříšku. Suché, středně plné ale má to váhu, vyvážené, pěkná kyselina, decentní slanost v delším dozvuku. Vybalancované, charakterní bílé. Až budete mít cestu přes Maďarsko, zkuste se u vinaře zastavit, stojí to za odbočku.

deutz-brut-classicDalší lahví na oslavu, tentokrát výročí svatby, bylo Champagne Deutz Brut Classic ve formátu magmum. A ten je pro dobré bubliny ideální nejen množstvím, ale také vlastním zráním na kalech i po jejich odstřelení. Luštěním čísla šarže jsem dospěl k tomu, že láhev byla degoržována před dvěma lety, v září 2015. A ta trocha zrání je poznat. O vinařství jsem se tu už rozepisoval. Tenhle kousek nemá „classic“ v názvu pro nic za nic. Tmavší lehce nazlátlá barva, pěkné vytrvalé perlení. Výraznější a vyzrálejší aromatika, sady s podzimním ovocem, pečené jablko, citrusová linka a kouřový toastový tón, mineralita. Sympatická klasika. V chuti dozáž jasná ale suché, opět výraznějšího stylu, bezva kyseliny, ovocnost a toastovost, vyvážené, slušně dlouhé. Moc pěkný základní brut. A jako v zvláštním výprodeji u dovozce za polovinu běžné ceny šlo jen těžko odolat a dost mne mrzí, že jsem nezvládl koupit více lahví než dvě :-)

Can-Ràfols-dels-Caus-Terraprima-2015Kdyby měl někdo podobnou úchylku jako já ve zkoušení pinotů a ryzlinků z (pro ně) exotických lokalit, tak třeba ocení poznámky k Can Ràfols dels Caus Terraprima 2015. Španělsko, oblast Penedès, konkrétně pak Massís del Garraf. Odsud, ze svahů kousek od moře, vůbec přicházejí hodně zajímavá vína. Tohle je Xarel·lo ze starých keřů v kombinaci s odrůdou Riesling (vinice certifikované bio), spontánní fermentace v nerezu a částečně ve velkém sudu z kaštanu. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Světlejší žlutá barva. Fajn citrusová vůně s květinovou a bylinkovou linkou, decentně mineralita, v poznámkách mám také, na mne až nečekaně poetický, vítr od moře. Suché, s fajn kyselinou, citrusy a meruňka, lehce krémové, minerální linka, čistě udělané. Svěží, vyvážené, dobře pitelné. Inu proč ne, nic z čeho bych lezl po zdi ale fajn víno. Podobné experimentální nákupy naslepo dost často dopadají spíše špatně :-) Cena okolo devíti euro.

Komentáře používají Disqus