pátek 23. června 2017

Chutný maďarský vlašák a klasické Moscato

Káli-Kövek-Köveskál-Olaszrizling-2015Jelikož jsem zrovna na cestě do Maďarska (za vínem, jak jinak…), napadlo mne, že bych mohl odhrnout nějaké tamní víno, třeba z vulkanických svahů na severním břehu Balatonu :-) Káli Kövek je docela nové zajímavé vinařství, od kterého mám doma průřez sortimentem, dovezlo je Vinorum. Dnes to bude Köveskál Olaszrizling 2015 (Fekete-hegy Töltés dűlő), vlašák z jediné vinice a 40+ let starých keřů, spontánně fermentovaný a školený v 500l sudu. Hezky v burgundské lahvi, kovová záklopka a DIAM korek. Citronová žlutá barva. Čerstvá, výraznější vůně, směrem žluté a podzimní ovoce, krémová, poměrně znatelné dřevo. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny a minerální vulkanická linka, pěkná stavba, strukturovanější seriózní bílé. Potenciál hezky zrát, dřevo tam dává smysl. Fajn věc, navíc na stole pěkně vypadá :-)

Káli-Kövek-Kekfrankos-2015Z vinařství Káli Kövek jsem ochutnal i Kékfrankos 2015. Nijak tmavá rudá barva. Červená peckovinová ovocnost, lehce zemitější sklepní linka a herbální tóny, k tomu poměrně výrazný vliv dubových sudů. Suché, v chuti spíše lehčí až středně plné, projev kopíruje vůni. Na ten lehký projev je tam dřevo možná až moc výrazné, na můj vkus, celek nepůsobí úplně vyváženě a vlašák mne rozhodně zaujal o hodně víc. Na frankovku mám jiné favority.

Ghione-Anna-Piccole-Gioie-2016-Moscato-d'AstiA jedna odbočka z Maďarska. Jako jedno ze svých guilty pleasures jsem otevřel láhev vinařství Ghione Anna, tentokrát ne její Barberu ale Piccole Gioie 2016, což je staré dobré Moscato d'Asti :-) Světlá barva, decentní perlení. Výrazná čerstvá muškátová vůně, k tomu hrozny a trochu citrusových tónů, grep, dotyk zemitosti. V chuti sladké, poměrně hodně, ale zároveň fajn kyseliny i osvěžující perlení, hezky ovocné, slušně postavené, delší na sladkosti stojící dochuť. Jako tohle hodně nachlazené v létě zasyčí úplně samo, jak jinak vyhledávám bubliny spíše úplně suchých kategorií. Vinařství Ghione Anna vozí Víno pro vás.

Komentáře používají Disqus